Cultura 08/04/2021

Els premis Enderrock 2021 clamen a favor del salconduit cultural

Stay Homas, Sílvia Pérez Cruz, Miki Núñez i Buhos, els que més guardons recullen

2 min
Els Stay Homas s'han endut tres premis, entre els quals, millor grup revelació

GironaTest d’antígens, gel hidroalcohòlic i canvi de mascareta a l’entrar. Les mesures anticovid han marcat aquest dijous la gala dels premis Enderrock 2021, que han tingut com a protagonistes el grup que es va fer més famós durant el confinament. Stay Homas s’han endut els guardons de les tres categories de vot popular a què estaven nominats: la millor cançó de pop-rock per The bright side, millor artista revelació i millor directe/directe en confinament. “Ha sigut un any molt estrany per a tothom. Un dia estàvem fent cerveses a la terrassa i ara estem aquí. La revelació va ser que el meu tiet deixés la seva guitarra al nostre pis”, han exclamat entre somriures els seus components al rebre un dels guardons. 

Amb dos premis cadascun, els altres protagonistes de la nit han sigut Sílvia Pérez Cruz (millor disc de cançó d’autor per Farsa (Género imposible) i millor disc de jazz per MA: live in Tokio), Miki Núñez (millor cançó d’autor per No m’ho esperava i millor disc en llengua no catalana per Iceberg) i Buhos (millor artista i millor videoclip per El dia de la Victòria). Completen la llista de premiats Guillermina Motta, amb l’Enderrock d’Honor, i Jaume Arnella, Biel Majoral i Vicent Torrent, que han rebut, ex aequo, l’Enderrock a la Trajectòria; sense oblidar l’Enderrock Estrella per a la campanya #Joemcorono per recaptar fons contra el coronavirus. 

Gala reivindicativa

A la gala també hi han assistit una vintena de polítics, entre els quals el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que han hagut de sentir diverses reivindicacions i crítiques perquè el confinament comarcal que entra en vigor aquest divendres no preveu la cultura com a excepció per permetre la mobilitat. “Un acte com aquest, divendres, a la pràctica estaria prohibit perquè no es podria fer”, ha lamentat el director del grup Enderrock, Lluís Gendrau, que ha recordat que aquest tipus de mesura “només afavoreix el consum cultural de les grans ciutats”, però discrimina els veïns que viuen fora de Barcelona i que no tenen tanta oferta al seu abast.

“No respecten ni el dret a treballar dels artistes, ni dels tècnics, ni dels programadors… Ara no només hem de suspendre concerts, sinó que també hem de tornar els diners de les entrades que potser ja s’havien invertit”, ha criticat Gendrau, que, amb el seu discurs, ha posat veu a les demandes de tot el sector cultural, que, malgrat que es va declarar bé essencial, continua molt perjudicat per les mesures anticovid. "Deixeu-nos treballar!", han exclamat també Els Amics de les Arts.

stats