CINEMA
Cultura 26/02/2011

'De dioses y hombres', César al millor film i Polanski, millor director

La gran nit del cinema francès no va donar cap guanyador clar. 'El escritor', de Roman Polanski, va ser, amb quatre Césars, la pel·lícula que va acumular més premis. N'optava a vuit

Redacció
2 min
Roman Polanski amb el premi César de millor director

ParísDe dioses y hombres, de Xavier Beauvois, va guanyar ahir a la nit el César del cinema francès a la millor pel·lícula, mentre que Roman Polanski va aconseguir el premi al millor director per El escritor. En una cerimònia molt repartida en la qual no hi va haver un guanyador clar, la història dels monjos cistercencs a l'Algèria prèvia a la independència va guanyar el premi més important, però no va aconseguir imposar-se més que en tres categories de les onze a les quals optava, cosa que va mitigar molt el seu èxit durant la nit.

A més d'endur-se el guardó a millor pel·lícula, l'obra de Beauvois va guanyar el César a la millor fotografia i a la millor interpretació secundària pel treball del veterà Michael Lonsdale, que amb gairebé 80 anys va guanyar el seu primer premi del cinema gal.

Polanski va guanyar quatre de les vuit estatuetes a què optava. Amb aquests premis, El escritor es va convertir en la cinta més premiada, encara que només el guardó de millor director figurava entre els importants. A més d'aquesta distinció, la història de l'escriptor contractat per narrar la vida d'un primer ministre va aconseguir els premis de guió adaptat, música i muntatge.

Les principals sorpreses de la nit van arribar amb els premis d'interpretació. Sobretot, en l'apartat femení, on les travesses donaven com a favorita Catherine Deneuve per Pitoche, mentre que el Cèsar va recaure finalment en Sara Forestier per Le nom des gens. Aquest va ser el seu segon César, després del que va aconseguir com a millor actriu revelació el 2005 per L'Esquive.

A l'apartat masculí tampoc s'esperava el triomf d'Eric Elmosnino, el menys conegut dels candidats però que va veure recompensat el seu paper de Serge Gainsbourg a la pel.lícula homònima sobre el cantant francès. L'obra, dirigida per Joann Sfar, va obtenir tres dels vuit César als quals optava, a més del de millor actor, va guanyar el de millor opera prima i millor so.

Elmosnino, un actor de teatre poc vist a la pantalla gran, es va imposar a Lambert Wilson, per De dioses y hombres; al veterà Gérard Depardieu, per Mammuth; a Romain Duris, per L'Arnacoeur i a Jacques Gamblin per Le nom des gens. El veneçolà Edgar Ramírez es va alçar amb el César al millor actor revelació per la seva interpretació del terrorista conegut com a 'Carlos el Chacal', a la pel·lícula Carlos.

En una cerimònia presidida per Jodie Foster, el cinema francès va atorgar un César honorífic per la seva carrera a Quentin Tarantino. El director de Pulp Fiction i Inglourious Basterds va rebre el guardó de mans del productor nord-americà Harvey Weinstein, "el meu mecenes i pare cinematogràfic", en paraules del mateix Tarantino.

stats