L'incendi de Baldomar amenaça les pintures rupestres de Les Aparets

L'important conjunt es troba "al límit del foc" i caldrà apagar-lo per entrar al perímetre i veure si ha quedat afectat

2 min
Figures antropomorfes a Aparets III

BarcelonaL'incendi de Baldomar (la Noguera) podria tenir greus conseqüències per al patrimoni històric: a la zona que està cremant a Artesa de Segre hi ha el conjunt d'art rupestre del Tallat de Les Aparets. Segons fonts del departament de Cultura, les quatre concavitats o abrics on hi ha aquestes pintures del neolític antic es troben "dins el perímetre de l'incendi, al límit del foc". Per ara els tècnics del Servei d'Arqueologia desconeixen si el foc ha arribat a les pintures i tenen previst desplaçar-s'hi per comprovar-ne l'estat tan aviat com els bombers controlin l'incendi i apaguin el foc.

Vista del conjunt dels quatre abrics on hi ha les pintures rupestres de Les Aparets.

El conjunt de Les Aparets es troba al municipi d'Alòs de Balaguer, a la comarca de la Noguera. Més concretament, uns cinquanta metres per damunt del marge dret del congost del riu Segre, sobre la carretera que porta de Baldomar a Alòs de Balaguer.

Figura 6 d'Aparets II
Figura 3 d'Aparets III

De les quatre cavitats amb pintures, Les Aparets I i Les Aparets II són de difícil accés. Les altres dues són de poca profunditat. Segons l'última actualització dels Agents Rurals, el foc afecta una superfície de 1.079 hectàrees.

Les pintures de Les Aparets estan pintades en vermell i negre i van ser declarades Bé Cultural d'Interès Nacional el 1986 i Patrimoni Mundial de la UNESCO el 1998 juntament amb uns 750 jaciments més de l'arc mediterrani, com el Cogul, la Cova dels Vilars o la Pedrera de Meià. Es caracteritzen per un estil esquemàtic i abstracte que dificulta interpretar quin concepte o missatge volien transmetre.

stats