Cas Sixena
Cultura 11/12/2017

Compte enrere per al retorn de les obres de Lleida a Sixena

A les dotze de la nit ha acabat el termini marcat pel jutge. Desenes de persones es concentren a les portes del museu. Els Mossos impedeixen l'entrada a l'alcalde, Àngel Ros

Ara
4 min

LleidaEl termini marcat pel jutge d'Osca per executar el trasllat de les 44 obres d'art de Sixena que són al Museu de Lleida s'ha acabat. Ho ha fet en un ambient d'una certa tensió, amb desenes de persones concentrades a les portes del museu, vigilat per una dotació dels Mossos i protegit per tanques. A la mitjanit, moment a partir del qual el jutge havia autoritzat la Guàrdia Civil a entrar a l'equipament i endur-se les obres, per la força si és necessari, ha arribat al museu l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros. L’alcalde ha sigut increpat per les persones que feien guàrdia a la porta del museu des de feia hores. Ros ha dit que hi ha anat “perquè no podia dormir” i que sempre que hi ha un incendi a la ciutat ell sempre hi és: “No com la gent que m'està increpant o els regidors de l’oposició”. Ros assegura que serà davant del museu “fins que el cos aguanti”. Els Mossos han impedit a l'alcalde l'accés a l'edifici, on sí que han pogut entrat els conservadors del museu. Es desconeix si els conservadors participaran o no en les tasques de preparació de les obres perquè siguin traslladades. L'estat d'algunes de les peces és molt delicat. Per la seva part, el govern de l'Aragó ha assegurat que es troba preparat per dur a terme el trasllat de les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties de seguretat.

Si es compleix la providència, a primera hora de dilluns les peces es començaran a empaquetar i a carregar en un camió. La presència policial i desenes de tanques davant les portes del museu apunten que aquest serà el desenllaç. Aquest dissabte s'ha anunciat a través de les xarxes una invitació a fer "un cafè" davant del Museu a partir de les 07.30 h, iniciativa secundada per la CUP. Aquest diumenge al vespre desenes de persones ja s'han concentrat davant l'equipament contra el que consideren un "espoli de l'Estat al Museu de Lleida" i s'han emplaçat a defensar-lo demà dilluns a primera hora del matí.

El director del Museu, Josep Giralt, ha assegurat que si s'ha de complir amb el trasllat, ho faran "com si fos un préstec", però s'ha desmarcat del que passi a fora del centre. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va presentar el mateix dijous un recurs de súplica contra el trasllat a l'Audiència d'Osca, i encara manté esperances que es paralitzi. També hi ha presentat un altre recurs en la mateixa línia pel departament de Cultura.

L'alcalde de Lleida ha defensat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola "ha servit per restaurar l'ordre constitucional i estatutari" però ha reclamat que l'art de Sixena "no és objecte de l'article 155". Fins a última hora ha confiat que els recursos prosperin i es "paralitzi" aquest trasllat.

També el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha dit que l'execució provisional de la sentència és "gratuïta, innecessària i no ajuda en res" i ha criticat que fins i tot s'hagi autoritzat la Guàrdia Civil que entri a l'equipament.

"Per la força"

Tot es va accelerar quan dijous el titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca va signar una providència per autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot per la força" per endur-se les 44 obres d'art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai. El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a policia judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir de la pròxima mitjanit.

El jutge, doncs, va tirar endavant amb l'ordre de retirada de les obres d'art abans de resoldre el recurs interposat pel departament de Cultura, ara en mans del ministeri homònim en virtut de l'aplicació de l'article 155, que demanava aturar la mesura. També l'alcalde Àngel Ros va presentar un recurs de súplica a l'Audiència d'Osca contra el trasllat de les 44 obres.

Anteriorment la Generalitat no va recórrer la providència del jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre en què es requeria el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l'Aragó de les 44 obres d'art en litigi.

Des de l'Aragó, les institucions, l'església i la societat civil organitzada a través de la plataforma Sijena Sí esperen que el "retorn" de les obres del monestir sigui el "primer pas" i partir d'aquí segueixin el mateix camí les més de cent peces d'art sacre de parròquies de la Franja que són a Lleida i que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea, litigis que fa més de dues dècades que duren amb sentències vaticanes que donen la raó a la part aragonesa.

En tot cas, si finalment aquest dilluns s'executa el trasllat, es repetirà una imatge que ja es va viure el 26 de juliol del 2016 quan van arribar al monestir de Sixena les 53 obres que es conservaven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona i que l'aleshores conseller Santi Vila va autoritzar a entregar a l'Aragó, uns béns amb menys valor artístic i històric que les 44 peces que es van dipositar a Lleida. El MNAC encara exhibeix les pintures murals del monestir però també hi ha resolucions judicials que n'ordenen el trasllat a Sixena.

stats