El pressupost de Cultura creix 21 milions, però queda lluny del que pretenia la conselleria

El conseller Santi Vila no aconsegueix l'objectiu que s'havia marcat per als pressupostos de 50 milions extres, tot i l'increment del 9,4%

Una de freda i una de calenta: la cultura ha guanyat més diners per al seu pressupost, però ni de bon tros els que reclamava. La partida destinada a Cultura serà de 249,7 milions, cosa que suposa 21,5 milions més que l'últim pressupost. Venint d'un dels més baixos de la història, l'increment és del 9,4% respecte el 2015. A aquesta xifra caldrà afegir-hi, com cada any, 6 milions més que corresponen a l'1% cultural, que es computen a Economia. I també compten amb sumar entre 8 i 16 de la taxa de l'audiovisual, de la qual es va aixecar la suspensió cautelar del TC. Això representarà un total entre 263,7 i 271,7 milions.

Ara bé, malgrat l'increment, l'objectiu que s'havia marcat públicament Santi Vila era arribar als 50 milions d'euros extres. Lluny de la realitat. Fonts del departament apunten que "el conseller està satisfet per haver esgarrapat gairebé un 10% més de pressupost de la partida destinada a pla de xoc social, que és l'única que augmenta". Dels  875 milions d'euros d'increment de la despesa social del pressupost del 2016 respecte el 2015, un 2,4% es destinarà a cultura.

També afirmen, però, que la xifra està "per sota de la carta als reis inicial". El que sí que s'ha aconseguit és que Cultura superi per poc l'1% del total de la Generalitat.

Santi Vila: “Incrementar en 50 milions el pressupost seria insòlit”El cert és que el conseller havia compromès el seu mandat a un increment important de l'aportació a Cultura, de 241 a 298 milions, un 24% més del que gestionava el departament el 2015. 28,5 milions s'han quedat pel camí, si bé el 21,5  aconseguits permetran "començar a regenerar algunes polítiques", apunten des de la conselleria.

A banda de la partida destinada a llengua, els 216,1 milions de la conselleria es repartiran així: 78,9 milions per a creadors i empreses; 63,5 milions per a les institucions públiques; 54,7 per a patrimoni; 12,4 per a internacionalització i 6,6 milions per a associacionisme.

Més continguts de