Música
Cultura 01/06/2019

El Primavera Sound celebrarà el 20è aniversari amb un festival a Los Angeles

L'edició del 2019 a Barcelona aplega 176.000 assistents en les tres jornades de pagament al Fòrum

Xavier Cervantes
2 min
El Primavera Sound

BarcelonaEls dies 19 i 20 de setembre del 2020 hi haurà un Primavera Sound a Los Angeles (Estats Units). D'aquesta manera, el festival barceloní, que ja fa temps que té una cita a Porto (Portugal), fa un salt en la seva expansió internacional, seguint el camí que va engegar el Sónar fa uns anys. "La intenció és que el festival de Los Angeles sigui un projecte estable", ha explicat un dels codirectors del Primavera Sound, Gabi Ruiz, en roda de premsa. Segons Ruiz, el projecte californià vol ser també "una plataforma per a la música llatina i d'aquí".

La tria de Los Angeles respon a diverses raons. "És una ciutat que m'encanta, és una ciutat molt llatina, té mar i una activitat musical impressionant. Té molt a veure amb Barcelona. La gent és molt oberta i escolta molta música diferent. A més, tota la indústria [musical] és allà, i si volíem fer alguna cosa als Estats Units havíem de començar per Los Angeles", explica Ruiz, que considera aquest pas una manera de "capgirar la pel·lícula 'Bienvenido, Mister Marshall'".

Coproducció amb Live Nation

El desembarcament als Estats Units és fruit tant de la intenció del festival com del suport rebut per The Yucaipa Companies, el fons d'inversió de Ron Burkle que l'any passat va entrar en l'accionariat del Primavera Sound. Es tractava, diu Ruiz, de "tenir socis amb múscul, no només financer, sinó també d'influència per poder arribar a llocs on era difícil entrar". A Califòrnia el festival competirà amb gegants com el Coachella. "Ja vam néixer amb competència", afegeix Ruiz. En l'operació també hi participa com a coproductor Live Nation, un dels gegants de la indústria musical. Ho confirma el vicepresident sènior de Live Nation, Brian Smith: "Estem encantats de treballar amb l'equip barceloní del Primavera Sound per portar-lo a Los Angeles l'any que ve".

La celebració del 20è aniversari del Primavera Sound, que serà el 2020, tindrà un avançament el novembre del 2019 amb el Primavera Weekender, un festival a Benidorm. En canvi, no se celebrarà el Primavera Club. I pel que fa a l'edició barcelonina del l'any que ve, serà del 4 al 6 de juny i ja hi ha un grup confirmat: Pavement.

Pel que fa a l'edició del 2019 que es tanca aquest dissabte, el públic ha avalat el gir estilístic de la programació artística, i les tres jornades de pagament al Parc del Fòrum es tancaran amb 176.000 assistents, tres mil menys que el 2018, sempre segons les dades facilitades pel festival, que no ha detallat la xifra d'abonaments venuts. L'assistència per dies ha sigut la següent: 53.000 persones dijous (el 2018 van ser 58.000), 60.000 divendres (1.000 més que l'any passat) i 63.000 dissabte (mil més que el 2018). Aquestes 63.000 persones de dissabte representen l'assistència màxima a una jornada del Primavera Sound.

Sempre segons el festival, el conjunt del Primavera Sound 2019 haurà arribat als 220.000 assistents, comptant els concerts a la ciutat, al Pro, a l'Apolo i els "23.000" de la jornada gratuïta de dimecres al Parc del Fòrum.

stats