Memòria històrica
Cultura 20/04/2023

Primo de Rivera serà exhumat dilluns a la vall de Cuelgamuros

La família va sol·licitar-ho l'octubre passat, abans que entrés en vigor la nova llei de memòria democràtica

2 min
Imatge històrica de José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange, en un acte anterior al 1936.

MadridLes restes del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, seran exhumades dilluns, 24 d'abril, a la vall de Cuelgamuros i traslladades al cementiri de San Isidro, a Madrid. La família va iniciar els tràmits l'octubre passat, abans que entrés en vigor la nova llei de memòria democràtica, que estipula que l'abans anomenat Valle de los Caídos sigui ara un cementiri civil i laic que no enalteixi figures vinculades al franquisme. Tant Francisco Franco com Primo de Rivera estaven enterrats en un lloc preferent de la basílica. "És un pas més en la resignificació del Valle perquè cap persona hi tindrà un lloc preeminent, un pas més perquè no s'homenatgi i enalteixi a ningú ni cap ideologia que evoqui la dictadura", ha defensat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, des de Barcelona.

Així, els familiars del falangista van sol·licitar a l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial i a la conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid iniciar un procés d'exhumació en la intimitat, a diferència del que va succeir amb Franco l'octubre del 2019, que l'executiu de l'Estat va treure de Cuelgamuros amb una retransmissió televisiva al detall. La família de Primo de Rivera, de fet, volia avançar-se a l'actuació que pogués fer el govern espanyol en aquest sentit en compliment de la nova llei de memòria. Bolaños ha dit que el govern espanyol no avançarà cap detall de l'exhumació per "raons de seguretat i respecte a la intimitat" de la família.

L'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial va atorgar fa gairebé un mes la llicència d'obres perquè els operaris exhumin les restes de Primo de Rivera i siguin traslladades a un lloc "sagrat", tal com vol la família. El fundador de la Falange va ser executat el novembre del 1936 a Alacant i les seves restes van arribar a la basílica d'El Escorial el 1939. Al cap de dues dècades, Franco va ordenar la construcció del Valle de los Caídos i va oferir a la família enterrar-hi les restes de Primo de Rivera, un lloc on hauran estat fins dilluns.

stats