TEATRE
Cultura 28/05/2019

Les dramaturgues pioneres i l'autoria catalana contemporània, protagonistes de la nova temporada al TNC

Amb paritat del 50%, hi haurà obres de Víctor Català, Mercè Rodoreda, Guillem Clua i Carles Batlle

Laura Serra
5 min
XAVIERALBERTÍ I GALLART: “La cultura et dona eines per lluitar contra la tristesa i la ràbia”

Barcelona'La Rambla de les Floristes', de Josep Maria de Sagarra, obrirà la temporada 2019-20 al Teatre Nacional. Serà una nova 'operació Canprosa', és a dir, una direcció de Jordi Prat i Coll que promet renovar un clàssic, com la temporada passada va fer amb un Rusiñol que li va valer el Premi Ciutat de Barcelona i el Max, però que no es reposarà. Serà una relectura musical d'una obra major de Sagarra d'una època que va crear el gran públic teatral català. "Sagarra ens entrega una partitura de reflexió", assegura el director del TNC, que avisa que Prat i Coll "no serà presoner del costumisme històric sinó que ha d'explicar què ha de ser la Rambla per a nosaltres avui, tenint en compte els atemptats de fa dos anys".

Lema: 'Conquesta i resistència'

El lema de la temporada que ve serà 'Conquesta i resistència' "perquè veurem moltes actituds de col·lectius que han hagut de mantenir una resistència per conquerir els espais de representativitat", diu Albertí, i això s'ha donat en el feminisme, el món LGTBI, la religió, la raça i el context social, entre d'altres.

Entre els 28 espectacles que es podran veure entre el 10 d'octubre del 2019 i el 12 de juliol del 2020 destaquen les autories contemporànies –i, en especial, que Guillem Clua estreni a la Sala Gran 'Justícia', amb direcció de Josep Maria Mestres– i l'epicentre dedicat a les dramaturgues pioneres, en especial l'adaptació de 'Solitud', de Víctor Català, que es titularà 'Passat Ridorta...'. La dirigirà Alícia Gorina amb Pol López i Maria Ribera en el paper de Mila.

Els altres noms de l'epicentre seran Carme Montoriol (el seu 'L'huracà' va ser el primer encàrrec d'un teatre públic de Catalunya pagat amb diners de la Generalitat), una autora que va traduir Shakespeare i que coneixia bé el teatre anglès; Rosa Maria Arquimbau (amb l'obra feminista radical 'Es rifa un home!'); Lluïsa Denís ('Una venjança com n'hi ha poques'); Rosa Delor ('Solitud a Stromboli'), a més de 'Les cartes', de Víctor Català. "Són dramaturgues que hem conegut molt poc i que ofereixen una mirada femenina i feminista en el primer terç del segle XX", diu Albertí, que considera que cal revisar la història per donar visibilitat a les autores marginalitzades, també les pintores i compositores (es farà una exposició al MNAC i un concert de l'Esmuc). El TNC ha rastrejat des de l'etapa Pitarra fins a la Guerra Civil amb gran precisió per no oblidar-se de cap autora. Es publicarà el teatre complet de Víctor Català i Carme Montoriol i una miscel·lània de totes les autores de l'època.

Connecten amb aquest epicentre dues obres més: 'La mort i la primavera', de Mercè Rodoreda, que dirigirà Joan Ollé, i un espectacle dedicat a Margarida Xirgu, de la qual es commemoren 50 anys de la mort, amb el monòleg de la uruguaiana Estela Medina 'Solo una actriz de teatro'.

Universals: Woolf i De Filippo

A la Sala Gran hi faran temporada dos grans títols de clàssics universals: 'Mrs. Dalloway', de Virginia Woolf, un text que ja s'ha estrenat al Teatro Español de Madrid amb la direcció de Carme Portaceli i l'actriu Blanca Portillo (i una ocupació del 100%), i 'Les veus interiors', d'Eduardo De Filippo que dirigirà Xavier Albertí amb un repartiment espectacular (Arquillué, Arànega, Aubert, Carreras, Casamajor, Genís, Gatell, Márquez, Quintana i Villanueva). La comèdia se centra en dues famílies napolitanes: hi ha hagut un assassinat i tots es van inculpant entre ells. "En unes difícils condicions de supervivència els valors de la família entren en contradicció i crisi. Un text de profunditat filosòfica i una comèdia agredolça com tot el teatre de De Filippo", diu Albertí.

Autoria catalana

'Justícia', de Guillem Clua, reflexiona sobre l'etapa política del pujolisme i, més en concret, de l'univers d'Unió, concreta Albertí: Josep Maria Pou serà un jutge emèrit que reflexiona "sobre els 40 anys de la construcció de l'autogovern català i sobre la seva intimitat". El jutge té una relació homoeròtica amb un home que coneix en uns esbarzers de Montjuïc, però per no revelar la seva homosexualitat deixa al marge aquest home que estima quan sap que està malalt de sida. Una obra "compromesa i que ens permetrà reflexionar sobre com hem construït aquests anys des de la mort de Franco fins al present", diu Albertí.

Entre els autors catalans vius, a més de Clua a la Sala Gran, destaquen l'encàrrec a Carles Batlle ('Monroe - Lamarr': una obra que fabula sobre la trobada entre dues models d'actriu, Marilyn Monroe, que morirà poc després, i Hedy Lamarr); Jordi Oriol, que reflexionarà sobre la construcció i la contradicció europea ('Europa Bull'), la coproducció amb els teatres de la Generalitat valenciana encarregada a Paco Zarzoso ('La casa de les aranyes': la història de dues famílies veïnes on conviuen molts fantasmes) i l'obra de Jordi Casanovas sobre la rebel·lió de les 'banlieues' de París 'Gazoline' interpretada per La Joven Compañía integrada per actors de diferents orígens.

La Conquesta del Pol Sud presentarà l'obra estrenada al Grec sobre la transformació de gènere 'Raphaëlle'. Lali Álvarez dirigirà un projecte intergeneracional que posarà en diàleg joves i gent gran anomenat 'Hipòtesi demà', que forma part del projecte de teatre jove del Nacional. Un altra obra del cicle serà 'L'amic retrobat', una obra basada en la novel·la de Fred Uhlman sobre una amistat en l'època nazi que dirigirà Joan Arqué.

El TNC acollirà el circ d'Animal Religion i Quim Girón (un espectacle cada dia nou que juga amb l'espectacle enregistrat del dia anterior) i tres espectacles de dansa: el 'hit' de veure a la Sala Gran 'Enter Achilles', de DV8 Physical Theater, dins el Grec 2020; Sol Picó ('Malditas plumas') i 'Habitació 1: Ultima Thule', del col·lectiu Hotel. Aquesta última serà una obra del Festival Escena Poblenou, i també participaran al Festival Simbiòtic amb dues obres. En el projecte del Petit Nacional hi haurà tres obres, 'La nena dels pardals', 'Kàtia' i el circ d''Ex libris'.

Xifres optimistes

Avui, quan falten dos mesos per tancar la temporada, hi ha hagut 122.378 espectadors (11.000 més que l'any passat) i es tancarà per sobre del 80% d'ocupació, xifres que Albertí considera "precioses". També ha destacat el projecte editorial del Teatre Nacional, que ha editat 100 obres teatrals i ha fet circular 11.980 textos a la xarxa de biblioteques, a més de les vendes de llibres i textos d'estrena. Albertí ha assenyalat que la temporada que ve hi haurà moltes gires de les seves produccions. Els preus dels abonaments es mantenen i baixen en concret per al públic jove fins a 6 euros amb la voluntat de fer més accessibles aquestes obres.

Amb un pressupost estabilitzat en els 10 milions, el TNC ha signat recentment un contracte programa de 4 anys que l'obliga a la paritat. S'ha arribat al 50%: "Sempre hem sigut feministes i ara ens volem obligar a tenir temporades estrictament paritàries. L'activisme feminista ens ha fet més conscients, però planificàvem aquest epicentre de pioneres des de feia quatre anys", assegura Albertí. La paritat del 50% vol dir que en autoria hi ha 10 homes, 13 dones i 5 obres mixtes; en direcció hi ha 13 direccions masculines, 12 de femenines i 3 de mixtes. Hi ha 9 espectacles de sintaxi contemporànies, 3 espectacles de dansa i 2 de circ i 7 obres d'autoria catalana contemporània. És cert, però, que més enllà de les xifres, els espectacles de més envergadura i els d’autoria contemporània, els tres encàrrecs de text i les produccions pròpies són majoritàriament masculins. Albertí ho veu com un camí en el qual cal avançar any rere any.

És la sisena temporada d'Albertí, que deixarà el teatre el juliol del 2021. La que ve serà l'última temporada que presentarà.

stats