Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 llibres de cuiners

Ferran Adrià, Ada Parellada, Pierre Dukan, Santi Santamaria, Isma Prados

Ara
2 min
El menjar de la família de Ferran Adrià

BarcelonaEl menjar de la família. Ferran Adrià i l'equip del Bulli. La Magrana

Ferran Adrià i els seus cuiners no es calçaven cada dia una esferificació. El menú dels treballadors d'El Bulli era tan econòmic, saludable i deliciós com la sopa de peix, la botifarra esparracada i una taronja amanida. 31 menús com aquest –sempre amb el toc avantguardista adrianesc– són el cos d'aquest llibre, que inclou mesures per a una família de 6 membres i per a colles de 20 a 75 persones. I per a totes les butxaques (el preu de mitjana del menú és de 4 euros). En la cuina domèstica, Adrià se situa en el terme mitjà entre les eternes cassoles de les àvies i els àpats precuinats actuals.

Sal de vainilla. Ada Parellada. Planeta

La cuinera Ada Parellada debuta en la novel·la amb 'Sal de vainilla'. Amb el seu afany desbordant d'encomanar l'amor per la cuina, Parellada situa una història d'amor "divertida i sense pretensions" –a estones amarga, dolça i força picant– entre els fogons del restaurant Antic Món, que està en hores baixes. L'arribada d'una jove canadenca salpebra de nou la vida de l'Àlex.

Una reivindicación del buen comer. Santi Santamaria. Akal

L'obra pòstuma de Santi Santamaria –mort a Singapur el febrer del 2011– revela les receptes i reflexions sobre gastronomia que el van convertir en un xef triestrellat. "La cuina del segle XX no només ha d'alimentar el cos de manera equilibrada, sinó que hauria de contribuir a harmonitzar el saber i el ser de les persones", hi diu. Receptes mítiques de Can Fabes, de viatges i del corpus culinari català

Los 100 alimentos Dukan. Pierre Dukan. RBA

Després de convertir-se en un dels més venuts el Sant Jordi passat amb El método Dukan ilustrado –i després de generar un encès debat sobre els perills de les dietes miracle–, el nutricionista Pierre Dukan aquí fa un repàs de 100 aliments naturals que sempre han sigut a la dieta humana i que es poden menjar a voluntat: 72 fonts de proteïna i 28 vegetals, amb les receptes adients.

Icook. Isma Prados. Columna

Setè llibre de cuina del televisiu Isma Prados, un manual per sobreviure en la hiperaccelerada vida moderna, per saber què s'ha de menjar i com es pot cuinar. Prados comença des de zero explicant als novells: com fer la llista, quins són els productes estrella del súper que no foraden la butxaca, com cal conservar-los, com mesurar-los i cuinar-los. Inclou 40 menús per elaborar en 20 minuts.

stats