CULTURA
Cultura 13/07/2012

La pujada de l'IVA, cop mortal per a la cultura

El gremi d'empresaris de cine considera que amb l'augment del 162% de la càrrega impositiva de les entrades "estan matant la indústria", i els empresaris musicals i teatrals diuen que tancaran moltes sales

Laura Serra
2 min
Butaques d'un cinema / GETTY

BarcelonaLa decisió per sorpresa d'apujar l'IVA dels productes culturals ha encès tots els sectors. El govern espanyol, sense avís previ –sembla que ni tan sols al ministeri de Cultura– ha decidit passar d'aplicar-los l'IVA reduït (que era del 8%) a aplicar-los el del règim general (del 21%). En comptes d'apujar l'IVA 2 punts, com es podien esperar, pujarà 13 punts.

Els sectors que notaran aquesta pujada, que representa un augment del 162% de la càrrega impositiva actual, són el teatre, el cinema i els museus. La música enregistrada, en canvi, ja tenia l'IVA al 18% i, per tant, només puja l'IVA 3 punts. Els museus nacionals tampoc patiran la pujada perquè estan exempts d'IVA. El llibre en paper es manté amb l'IVA hiperreduït del 4%, mentre que l''e-book' puja del 18 al 21%. Les corrides de toros, com a espectacle teatral, també passen del 8 al 21%, mentre que les festes taurines es queden amb l'IVA reduït del 10%.

Representants dels diferents sectors havien intuït la pujada i fins i tot la Federació d'Associacions de Productors Audiovisuals (FAPAE) havia decidit fer-se'n ressò.

- Alberto Guijarro, president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya, considera que "apujar l'IVA del 8 al 21% és exageradament perillós. No sé com ens en sortirem. Les sales de concerts treballem amb marges molt petits, del 15 o el 20%, i aquesta pujada es menja tot el marge. Portem dos o tres anys molt conservadors, sense apujar les entrades, però ara ens obligaran a repercutir l'augment de l'IVA d'alguna manera i no tindrem més solució que apujar les entrades, però no sabem com reaccionarà el mercat. Hem de pensar-hi molt perquè poden tancar moltes sales".

- Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresris de Cinema de Catalunya, ha expressat la seva "màxima preocupació": "Estan matant la indústria cultural, perquè tallen l'accés al mercat". Tarrazón ha exposat tres motius d'oposició a la mesura. "Primer, perquè no ens han explicat per què és necessària la pujada al cinema, quan mai hem estat subvencionats i la societat té el consum 'massacrat'. Segon, si tant el ministeri de Cultura com Ferran Mascarell diuen que la cultura ha de ser el motor de la recuperació, han tret la gasolina del motor. I tercer, perquè trenca els referents europeus, ja que a tots els països l'IVA dels productes culturals és reduït".

El director Jaume Balagueró és un dels que a Twitter ha dit que "la pujada de l'IVA en un sector moribund com l'exhibició cinematogràfica és enviar a l'atur milers de persones més. De necis i irresponsables".

- Daniel Martínez, president d'ADETCA i la Federació Estatal d'Associacions i Empreses de teatre i dansa, signa un comunicat en què manifesta "

Tots confien a fer recapacitar el govern des d'ara i fins a l'1 de setembre, quan s'hauria d'aplicar aquesta pujada.

stats