Cinema
Cultura 28/11/2019

'Puñales por la espalda': com ser Poirot, Marple i la senyora Fletcher?

Crítica de la incursió de Rian Johnson en el gènere detectivesc més clàssic

Toni Vall
1 min
'Puñales por la espalda': com ser Poirot, Marple i la senyora Fletcher?

BarcelonaDirecció: Rian Johnson. Guió: Rian Johnson. 130 min. Estats Units (2019). Amb Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas i Jamie Lee Curtis.

A casa del personatge d’Ana de Armas miren cada migdia S’ha escrit un crim doblada a l'espanyol llatí més macarrònic que un pugui imaginar-se. Una picada d’ullet una mica evident i telegrafiada però entranyable cap a la personalitat inequívocament clàssica d’aquesta pel·lícula entretingudíssima que abraça el gènere detectivesc incrustant-li rampells de grand guignol per esdevenir un divertiment que funciona com un mecanisme de rellotgeria.

Un editor milionari apareix mort, aparentment s’ha suïcidat, però tots els membres de la seva família tenen motius per haver-lo fet desaparèixer del mapa. Un detectiu es posa mans a l’obra. Agatha Christie habita en tots els porus d’una trama ben filada, amb girs de guió força creïbles i el salpebrat just de conspiració, mala bava i família putrefacta. Daniel Craig és un sòsia d'Hèrcules Poirot combinat amb Colombo i, esclar, li costa una barbaritat treure’s de sobre les aromes de 007. Un té la sensació d’estar veient un Cluedo amb la conya d’Un cadàver a les postres. I el repartiment, carregat de carisma, contribueix decisivament a tunejar l’embolcall de luxe.

stats