Quadres
Cultura 04/04/2023

Recuperen un quadre de Miquel Barceló que la universitat balear havia perdut

L'obra, del 1988 i amb missatge contra la especulació urbanística, estava a punt de subhastar-se a Madrid

Cati Moyà
2 min
El quadre extraviat de Miquel Barceló ha estat presentat avui dematí.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears ha recuperat un quadre de Miquel Barceló que s’havia extraviat i que ara ja és a la seu de l'entitat. Damunt un cavallet i amb un llenç blanc de fons, la pintura que l’any 1988 Barceló va donar a la Universitat ha tornat a casa amb una petita esquerda a la part inferior esquerra. Des de la Universitat han contactat amb l’artista per valorar qui s’encarrega de la restauració, si ell mateix o un restaurador. 

El quadre procedeix d'una campanya impulsada pel grup ecologista GOB l'any 1988, sota el lema "Sa Canova contra Ravenna", per impedir la construcció d'un complex urbanístic per part de l'empresa Ravenna a la finca de Sa Canova, a la costa d'Artà. L'artista Miquel Barceló, que té casa a la zona, va promoure que un col·lectiu d'artistes donés una obra original per fer cartells i recaptar fons per a la campanya. Hi van participar Antoni Tàpies, Miguel Ángel Campano, José María Sicilia, José Manuel Broto i Xavier Mariscal. Tots els quadres, després de participar en diverses exposicions, van ser donats al fons de la UIB, però no es van catalogar. De fet, a més del quadre de Barceló extraviat, s'ha comprovat que la Universitat també ha perdut la pista de les obres de Sicilia, Broto i Mariscal.

Recuperació del Barceló

“Va ser ahir horabaixa [per dilluns] quan el vàrem recuperar –ha explicat el rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot–, i ha estat possible gràcies a la donació altruista de la persona que el tenia en possessió fins ara. Només ha demanat a canvi que en respectem l’anonimat”. Va ser el passat mes de gener quan des de la Universitat van tenir constància que l’obra s’havia extraviat. “Vàrem saber que formava part del catàleg d’una subhasta que s’havia de dur a terme a Madrid. Des de llavors hem fet feina amb absoluta discreció fins que ha pogut ser localitzat”. 

L’obra havia estat adquirida per l’actual propietària en una galeria ja desapareguda de Palma. Era a principis dels anys 2000 i el preu que se’n va pagar van ser 10.000 euros. “Com va arribar el quadre a aquesta galeria continua essent un misteri i és el que estam intentant esbrinar”. Per altra banda, s’ha interposat una denúncia a la Policia Nacional en relació amb la desaparició de les altres tres obres extraviades de Jose María Sicilia, José Manuel Broto i Xavier Mariscal. Pel que fa a l'obra de Barceló, una vegada restaurada i catalogada, serà emmarcada i penjada al despatx del rector. “Pensam que és prou simbòlic”, ha afegit Carot. 

L’entrada d’aquesta obra de Barceló, una donació en el marc de la campanya Sa Canova contra Ravenna, no es pot qualificar de retorn perquè la universitat continua sense tenir constància que aquesta i les altres tres obres extraviades arribessin a entrar mai. “Hi va haver una exposició a la Fundació Sa Nostra i després no sabem què va passar amb aquests quadres, estam fent feina per localitzar les altres tres, però per ara tot el que tenim són sospites”, ha afegit Magdalena Brotons, vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta.  

stats