MÚSICA
Cultura 28/06/2011

Quincy Jones convida Andrea Motis a Peralada

La jove cantant, trompetista i saxofonista catalana formarà part del Global Gumbo All Stars que acompanyarà el veterà productor nord-americà el 20 de juliol al Castell de Peralada. El concert celebrarà el 25 aniversari del Festival Castell de Peralada amb un xou únic, que reunirà també el flamenc Antonio Carmona i la joveníssima pianista nord-americana Emily Bear, entre d'altres

Redacció
2 min
Quincy Jones

BarcelonaQuincy Jones, artífex d’alguns dels discos cabdals de la història de la música, des d'àlbums de Count Basie al Thriller de Michael Jackson, passant per treballs de Ray Charles i Frank Sinatra, ha convidat la jove cantant, trompetista i saxofonista catalana Andrea Motis al concert que farà el 20 de juliol al Festival Castell de Peralada acompanyat de The Global Gumbo All Stars.

Trompetista, director d’orquestra, compositor, productor i arranjador, Quincy Jones ha preparat una nit única i exclusiva per celebrar el 25 aniversari del Festival Castell de Peralada i que, sota la seva direcció, reunirà al municipi empordanès una dotzena de músics arribats de diverses parts del món. Quincy Jones entén el seu Global Gumbo de la mateixa manera que el cèlebre plat típic de Nova Orleans, on la gastronomia francesa es va trobar amb l’africana sota el clima únic de la Louisiana, la terra on va néixer el jazz.

El gumbo tindrà sabors ben diferents en cada un dels pocs i molt escollits escenaris on es podrà tastar: admirador profund del flamenc, Quincy Jones també ha volgut tenir com a convidat especial per al concert de Peralada un dels artistes més influents de les últimes dècades de la música popular espanyola, Antonio Carmona, membre dels avui ja llegendaris Ketama i considerat unànimement el percussionista que va convertir el cajón peruà en cajón flamenc. Carmona, que aquest any presenta De noche, el seu segon disc en solitari, ha acollit aquesta invitació com un "repte" al qual s’enfronta amb "orgull" i "alegria".

Andrea Motis, de 16 anys, no serà, però, la més jove de la formació que acompanyarà Jones. El veterà productor ha afegit una última incorporació, la jove pianista Emily Bear, que amb només 9 anys ja pot presumir d’haver tocat a la Casa Blanca davant el president Barack Obama i de tenir un vídeo a YouTube que està a punt d’arribar als 20 milions de visites.

Pel que fa a la resta de la formació, sota la direcció del pianista cubà Alfredo Rodríguez –un prodigi que Jones va descobrir al Festival de Jazz de Montreux i que des d’aleshores s’ha convertit en la seva mà dreta–, el llegendari productor vol explicar en un escenari la seva història personal i musical (que inclou, és clar, anècdotes amb tot l’olimp melòman). A banda dels ja esmentats, Jones compta en aquest espectacle amb talents vinguts dels llocs més diversos del món, com ara el guitarrista de Benín Lionel Loueké, l’anomenat príncep de l’oud Omar Bashir (d’Hongria), la veu i el qanun d’una autèntica sensació, el jordà Ali Amr, de 19 anys, el contrabaixista de jazz búlgar Peter Slavov i el bateria cubà Francisco Mela.

El concert de Peralada és una de les dues úniques cites europees aquest estiu del Global Gumbo, juntament amb el Festival de Jazz de Montreux. Abans haurà passat pel Festival de Mawazine, al Marroc, i al setembre arribarà al Hollywood Bowl de Los Angeles.

stats