Cultura 04/11/2016

Raimon: "Me'n vaig estimant l'ofici"

El cantautor vol acomiadar-se al Palau de la Música amb un "recital generós"

Sílvia Marimon
3 min
Raimon: "Me'n vaig estimant l'ofici"

BarcelonaAquest matí, Raimon ha citat Petrarca per parlar de com serà el seu comiat. Si el poeta escrivia "quin bell final per a qui estimant mor", Raimon ha assegurat que "jo no moriré, però així estimant us deixo i és un bell final". I ha afegit que se'n va "estimant l'ofici". La darrera oportunitat per veure Raimon serà durant els quatre caps de setmana del mes de maig del 2017 (5, 6 i 7; 12, 13 i 14; 19, 20 i 21; i 26, 27 i 28). El 'tro' de Xàtiva ha assegurat i reiterat que després del maig no tornarà a pujar a cap escenari. Continuarà escrivint cançons, però ja no actuarà més. "És una reflexió que ve de lluny, almenys del 2014. Ara vull fer d'espectador, viure com un ciutadà i escoltar tots els discos que no he pogut sentir i anar als concerts que no he pogut anar", ha dit.

Comiat a Barcelona

S'acomiada a Barcelona i no a València per moltes raons. El cantautor ha recordat la seva primera actuació a Casa Pedro, una taverna valenciana on va amenitzar un concurs literari i va cantar 'Al vent'. "Em van donar 40 duros. Era el 1961 i un any després ja vaig venir a Barcelona, on vaig cantar amb els Setze Jutges. Barcelona és la ciutat on m'he fet com a professional. La resposta sempre ha estat immensa i transversal, amb molta gent diferent que m'aprecia. Per part meva sempre hi ha hagut honestedat i fidelitat a una llengua".

Raimon s'acomiada ara perquè es troba bé i vol deixar un bon record: "Ara estic cantant pel País Valencià, i fins i tot m'arribo a agradar, cosa que no m'havia passat mai. Volia acomiadar-me el 2016, però per una sèrie de circumstàncies no va poder ser", ha assegurat. Però retirar-se el 2017 li ha permès fer una gira de prop de 20 actuacions pel País Valencià. "El PP va perdre la majoria absoluta i l'esquerra es va unir, no s'hauria de desunir mai. I la Generalitat valenciana em va demanar fer una gira".

La vida nòmada de l'artista també l'esgota: "Hi ha també una qüestió física. Aquest és un ofici nòmada, i quan deixes de pedalejar et disparen. Les coses que t'agradaven tant et fan nosa. Menjar fora de casa, dormir en hotels on no saps si hi haurà soroll...". A més, ha afegit el cantautor, "jo trigo molt a fer cançons, cada cançó em costa dos o tres anys. El darrer disc va ser el 2011 i l'anterior, el 2000. Ara en tinc 76 i no em veig amb 86 anys anant pel món".

Un recital generós

Raimon volia dir adéu al Palau de la Música: "No volia un gran espai com el Sant Jordi perquè m'agrada el recital i tenir la gent a prop. A partir del gener treballaré en el recital i vull fer un recital generós". Raimon ha fet una proposta: "M'agradaria, a través d'algun mitjà de comunicació, que la gent digués quines cançons considera imprescindibles". Seran concerts llargs, Raimon diu que fins que la gent no es cansi d'aplaudir, i que no seran exactament iguals perquè potser hi ha gent que vol repetir. No hi haurà convidats dalt de l'escenari.

Preus populars

El director del Palau de la Música, Joan Oller, va detallar que s'ha volgut fer un nombre important de recitals a un preu relativament popular –l'entrada màxima costarà 44 euros– perquè pugui assistir-hi el màxim de gent.

Raimon va debutar en solitari al Palau de la Música Catalana el 1967. Des de llavors ha ofert 44 concerts al temple modernista del Palau. La relació entre Raimon i els espectadors de Barcelona és indestructible. Fa quatre anys va omplir el Liceu per celebrar 50 anys de carrera. El 2013 va homenatjar Espriu a L’Auditori i el 2015 va exhaurir les entrades per als quatre concerts que va oferir al Palau de la Música.

stats