Art
Cultura 06/04/2011

Una recerca per trobar l'autèntica Gioconda

Un grup d'investigadors italians buscaran les restes de la model en una cripta sota el convent de Santa Úrsula de Florència. L'objectiu és corroborar si Lisa Gherardini va posar per Leonardo

Efe
1 min

RomaInvestigadors italians iniciaran a finals de mes la recerca i exhumació de les restes de Lisa Gherardini del Giocondo, la model que hauria posat per Leonardo da Vinci per al quadre de La Gioconda, que s'exposa al Museu del Louvre.

Gherardini estava casada amb Francesco del Giocondo, un ric mercader de sedes. Giorgio Vasari, historiador de l'art i biògraf de Leonardo, explicava que l'artista del segle XVI havia pintat un retrat de la dona de Giocondo.

La recerca tindrà lloc al convent de Santa Úrsula de Florència, on una tècnica de georadar ha permès descobrir una cripta sota una de les dues esglésies; entre les restes del segle XVI es creu que podrien trobar-se les de Gherardini. Els investigadors italians realitzaran proves d'ADN al que podria ser el seu cos i els contrastaran amb el dels descendents de la suposada model.

El grup d'investigadors format per geòlegs, arqueòlegs i historiadors de l'art està liderat per Silvano Vinceti; anteriorment, han participat en projectes com la reconstrucció les cares d'alguns artistes italians a partir de les restes d'ossos i l'any passat van anunciar la troballa de les restes de Caravaggio i les possibles causes de la seva mort. Si es troben fragments de la calavera de Gherardini podrien mirar de reconstruir-la, també. Resoldrien un dels misteris artístics que ha generat més estudis i teories.

stats