Cultura 31/05/2012

Les memòries del vell Cafè Zurich

Una parella d'artistes alemanys rastreja els records que els barcelonins guarden del desaparegut cafè de la Plaça Catalunya amb un vídeo. Es pot veure aquest cap de setmana a l'Hotel Catalonia Ramblas dins la fira de videoart Loop

Ara
2 min
Un fotograma del vídeo 'Zurich' / REICHRICHTER

BarcelonaL'artista alemany (de pare català) Marcus Vila Richter va visitar Barcelona el novembre de 1996. Faltaven pocs dies per a la demolició de l'antic Cafè Zurich, i quan es va assabentar que el cèlebre cafè anava a desaparèixer, va decidir entrevistar alguns dels clients. Portava una de les primeres càmeres digitals de vídeo. No va tenir cap problema amb les imatges, però l'àudio es va perdre.

Dotze anys després, l'artista va tornar a Barcelona amb la seva parella, l'artista Rebekka Reich, per reprendre aquell projecte. Van començar preguntant a diversos transeünts quins records guardaven del vell Zurich. Van quedar sorpresos perquè tothom tenia alguna història per explicar-los. Les gravacions que van obtenir les van utilitzar per completar el vídeo que ja tenien, encara que les veus que van enregistrar no coincideixen amb les persones que apareixen al vídeo.

Tot aquest procés ha donat com a resultat el vídeo 'Zurich'. Es pot veure a aquest cap de setmana a l'Hotel Catalonia Ramblas dins Loop,la fira internacional de videoart de Barcelona. El presenta la galeria Conrads de Düsseldorf. Per als artistes, la seva obra aborda dues qüestions: d'una banda qüestiona els mecanismes de la percepció amb què s'associen la imatge i el so. I de l'altra, consideren que la seva peça parla de la força de la memòria. "Tenia el sabor de la Barcelona del passat. L'únic problema eren els lavabos, que estaven en unes condicions molt dolentes. No, això va ser just després de Franco. Franco va morir dos anys abans, va ser quan aquí va arribar la democràcia... fa trenta anys, als setanta, i aleshores, bé... Barcelona aleshores era una mica diferent a la d'ara. Aleshores la vida era probablement una mica més excitant... Els polítics han canviat, la gent s'ha acostumat a la democràcia. Les coses semblaven més interessants. Ara, per descomptat, la vida és probablement una mica més avorrida per a tothom. S'ha d'acceptar que les coses han canviat, però encara et queden els records", diu un dels testimonis.

La d'enguany és la desena edició de Loop. Hi participen 46 galeries de 13 països. Cadascuna d'elles presenta una sola peça. La xifra d'estrenes mundials, 21, és la més important de la història de la fira.

stats