Literatura
Cultura 07/12/2021

El rei de la narcoliteratura, Don Winslow, s'endú el Premi Pepe Carvalho

El rebrà el febrer que ve dins el festival BCNegra

Ara
2 min
Winslow assegura que la batalla contra les drogues només s’acabarà amb la legalització, equiparant-les al tabac o l’alcohol.

BarcelonaUn dels autors que millor ha retratat el narcotràfic mexicà des de la ficció, un mestre contemporani de la novel·la negra, Don Winslow (Nova York, 1953), rebrà el 17è Premi Pepe Carvalho que atorga l’Ajuntament de Barcelona a autors del gènere negre. El lliurament es farà justament el 10 de febrer en el marc del festival BCNegra. Don Winslow "ha bastit una obra monumental per retratar-nos el món, ja sigui desplegant sagues que abasten generacions, sovint dures de llegir, imprescindibles, ja sigui amb obres singulars que pouen de la realitat per convertir-se en implacable cop de puny literari", n'ha dit el jurat, format per Carlos Zanón, Anna Abella, Núria Cadenes, Rosa Ribas, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán.

Winslow es va donar a conèixer internacionalment amb El poder del perro (aquí el 2005 a Literatura Random House). Després vindria El cártel (que va guanyar el premi RBA) i tancaria la trilogia mexicana amb La frontera, on abasta la història del narcotràfic des dels anys setanta fins al segle XX. La trilogia és fruit d'anys de recerca i documentació. El jurat ha destacat la capacitat de Winslow per "presentar en format de ficció realista, cruament, directament, magistralment, alguns dels defectes estructurals de les societats occidentals" i ho fa "des del punt de vista del policia, el traficant, el ionqui, amb informació directa, punyent, vívida".

L'autor va debutar el 1991 amb Un soplo de aire freso i ha publicat darrerament Broken. La pròxima novel·la serà Ciudad en llamas, la primavera del 2022, i formarà part d'una altra trilogia sobre el crim i les màfies del Nova York dels anys 80. En total té una vintena de títols que li han valgut milions de seguidors i premis. El crític de l'ARA descrivia així el seu talent: "Una intensitat dramàtica tan poderosa, un sentit de l’espectacle tan ben administrat, una eficàcia narrativa tan trepidant i un coneixement tan minuciós i versemblant del món i dels personatges que retrata que no cau mai ni en els estereotips ni en la previsibilitat propis dels productes comercials", deia Pere Antoni Ponsa de Winslow a Corrupción policial.

Winslow se suma als premiats amb el Pepe Carvalho Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016) o Alicia Giménez Bartlett (2015).

stats