05/05/2012

Retalls d'illa

2 min
Retalls d'illa

BALEARS Sempre he pensat que aquest és un concepte fals. No he sentit dir mai a cap ciutadà de Menorca, de Mallorca, d'Eivissa o de

Formentera "Jo sóc balear", com algú et pot dir sóc andalús o català, o fins i tot canari. A ses Illes la gent és menorquina, eivissenca, mallorquina o formenterenca.

LÍDERS Potser per aquesta falta d'un sentiment comú de pertinença, es fa més senzill el desballestament dels serveis bàsics en la

comunitat líder en dèficit fiscal respecte a l'Estat -un 14,2% en relació al PIB-. També es fa més fàcil la destrucció del patrimoni cultural, sigui lingüístic o paisatgístic, i l'acció abusiva dels governants.

DELGADO El conseller de Turisme de les Balears no es talla un pèl

contractant la seva nòvia com a assessora tècnica de la mateixa conselleria en plena retallada de personal. Diu que ho fa per estalviar i també que el contracte va ser anterior al festeig.

BAUZÁ El president del Govern Balear també va al·legar l'argument de l'estalvi quan va apujar el sou a l'equip que forma el seu gabinet de treball, amb l'excusa d'una reducció de càrrecs. Per sort el Tribunal Superior de Justíca de les Illes Balears va aturar a finals de març aquest sobresou amb un argument molt pròxim al del sindicat demandant, UGT: el criteri de restricció pressupostària i de reducció de despesa ha de ser el mateix per a tots els col·lectius i estaments. I, sorpresa! Els membres del seu equip han de tornar els diners que han cobrat de més durant nou mesos. En plena retallada no s'entén que a algú que cobra diners públics li pugi un 25% el sou.

PEATGES A Eivissa es fa difícil practicar el #novullpagar. El peatge a les autovies és a l'ombra, suposo que per no molestar els turistes

ni escurar-los la butxaca, encara que sigui en bé de l'interès general. Mentrestant, tots els eivissencs paguem cada any, sense saber-ho, 45.000 euros diaris, segons informava aquest dijous passat Gent per Eivissa en el sisè aniversari de l'enderroc de Ca na Palleva, una casa pagesa bicentenària, símbol de la lluita antiautopistes d'Eivissa i víctima de la famosa curva Matutes, que evitava de manera sorprenent que la propietat d'un destacat empresari i expolític de la societat eivissenca quedés afectada.

AEROPORTS En el tema dels transports aeris a les Illes tampoc hi ha unanimitat. Mentre Menorca tramita la sol·licitud d'interès públic per solucionar els problemes de connexió amb la Península, Eivissa es queda enrere i Mallorca va a la seva. Hem de pensar que l'aeroport de Son Sant Joan és el primer en beneficis de tot l'Estat i el d'Eivissa és el vuitè. Mentrestant, els hotels obren més tard aquest any a les Pitiüses perquè no hi ha prou vols per atendre la demanda, això diuen.

'TITANIC' El mar és una altra via per moure'ns. Potser són relacions d'idees: els nàufrags, les illes… Però no puc evitar acabar l'article d'avui canviant de tema per recordar el discurs, obviat o censurat, en la retransmissió de la gala dels Premis Max de teatre del director del Festival Temporada Alta, Salvador Sunyer. Potser el símil de la cultura fent d'orquestra d'un país amb el mateix destí que el mític transatlàntic enfonsat hauria pogut col·lapsar el sistema.

stats