Cultura 25/03/2013

La revista 'Sàpiens' recupera la història dels jueus a Catalunya

El número d’abril de la publicació fa un recorregut en el temps per la presència jueva al nostre país, des de l’origen fins al llegat que van deixar, encara visible en l’actualitat

Ara
1 min
La revista 'Sàpiens' recupera la història dels jueus a Catalunya

En el número d’abril, la revista 'Sàpiens' dedica un dossier especial a la història dels jueus a Catalunya, des de la seva presència mil·lenària en terres catalanes fins a la seva conversió forçada i l’expulsió final el 1492. La publicació ens parla també del seu llegat intel·lectual, de la presència en la literatura, i retrata com era la vida quotidiana en un dels calls més importants, el de Girona. El dossier acaba amb un detallat mapa amb totes les localitats jueves que hi va haver al Principat i als regnes d’Aragó, València i Mallorca al segle XIV. Com a complement, la web Sapiens.cat publica un especial amb rutes jueves pels calls de Barcelona, Girona, Tortosa i Palma.

L’estratègia de Primo de Rivera per substituir l’imaginari català és un dels reportatges destacats, que demostra que els intents d’“espanyolitzar” Catalunya del ministre Wert no són els primers que ha patit el nostre país. La revista també reconstrueix la ruta de l’embarcació ‘Beagle’ al voltant del món, el viatge que va permetre a Darwin desenvolupar la teoria de l’evolució de les espècies.

El número d’abril s’arrodoneix amb dos articles més. El primer relata la descoberta del poblat de l’edat del bronze més important d’Europa per part d’un equip d’arqueòlegs de la UAB a Múrcia, i el segon explica com funcionaven les corts medievals a partir de l’experiència de les que va presidir Ferran I a Montblanc el 1414, unes corts que van acabar com el rosari de l’aurora.

stats