Cultura 13/05/2015

El Macba obre concurs per triar nou director

La persona que substituirà Bartomeu Marí cobrarà 100.000 euros bruts anuals

A.r.t.
2 min
El Macba obre concurs per triar nou director

BarcelonaEl futur del Macba comença a tenir, si més no, calendari. El museu va anunciar ahir les bases del concurs públic internacional per seleccionar el nou director del museu, que substituirà Bartomeu Marí, que va dimitir al març arran de la polèmica de l’escultura del rei Joan Carles inclosa a l’exposició La bèstia i el sobirà. El conservador en cap, Valentín Roma, i el cap de projectes públics, Paul B. Preciado, van ser cessats. Les bases del concurs es van fer públiques després d’una reunió del consell general del museu durant la qual també es va aprovar la nova programació del 2015, que es farà pública avui.

Les exposicions previstes, algunes de les quals ja estaven anunciades, com l’antològica de l’escultor Sergi Aguilar, no s’han arribat a executar a causa del cessament de Roma i Preciado. La seva arribada al Macba, el 2014, primer com a assessors externs i des del gener d’enguany amb càrrec, havia d’obrir una nova etapa al centre i dotar-lo d’un model intel·lectual propi. Bartomeu Marí va arribar al Macba l’any 2004. Va ser el conservador en cap durant el mandat de Manolo Borja-Villel i el 2008 va guanyar el concurs públic que es va convocar quan Borja va marxar a Madrid per dirigir el Reina Sofia. Com a director, Marí va haver de fer front a l’efecte de les retallades, però el juliol de l’any passat va presentar el pla d’usos per estendre el museu al convent dels Àngels.

El termini per enviar les candidatures estarà obert fins al 30 de juny. Els candidats hauran de demostrar habilitats de lideratge i capacitat de gestionar i motivar l’equip humà del museu. Entre els requisits hi ha saber català i castellà. Si no és així, el nou director els haurà d’aprendre en un any i també haurà de tenir resolta la residència a l’Estat en cas de no ser espanyol. El sou serà de 100.000 euros bruts anuals; el de Marí era de 120.000 euros.

El jurat de nou persones

El nou director haurà de fer-se càrrec de la direcció artística i patrimonial del museu. A més d’elaborar el programa artístic i de continguts inclòs en el contracte programa de la institució, haurà de proposar a la gerència l’adquisició d’obres d’art fins a un valor de 15.000 euros i a la comissió delegada la compra d’obres d’art de més de 15.000 euros.

El jurat del concurs estarà format per Chris Dercon, membre del comitè assessor del Macba; Alfred Pacquement, exdirector del Centre Pompidou; Pepe Serra, director del MNAC; Ignasi Aballí, artista; Emilio Álvarez, galerista; Xavier Antich, professor de filosofia; Jordi Sellas, representant de la Generalitat; Llucià Homs, representant de l’Ajuntament de Barcelona, i Ainhoa Grandes, representant de la Fundació Macba. Dercon, Antich i Grandes ja van formar part del jurat que va triar Marí com a director el 2008.

stats