CINEMA
Cultura 25/05/2013

Els comentaris antifeministes de Polanski irriten Canes

"La píndola ha canviat molt la dona del nostre temps, l'ha masculinitzada –ha dit–. És una veritable pena". Presentava a competició el film 'Venus in fur'

Xavi Serra
2 min
Roman Polanski i Emmanuelle Seigner / AFP

CanesJa hi ha polèmica a Canes. Roman Polanski no s'ha mossegat la llengua en la presentació de la seva pel·lícula 'Venus in fur' quan, amb sarcasme, ha criticat el que ell entén per feminisme: "Crec que és una pena que oferir flors a un dona s'hagi convertit en una cosa indecent", ha respost a una pregunta sobre com veu l'evolució de la dona en els darrers anys, ja que la seva pel·lícula tracta sobre la relació de dominació que s'estableix entre un home i una dona.

Crec que "intentem igualar els gèneres, i això és totalment idiota. És el resultat –i seré marxista– del progrés de la medicina. La píndola ha canviat molt la dona del nostre temps, l'ha masculinitzada i hi ha altres elements que allunyen el romanç de les nostres vides, és una veritable pena", ha dit. Polanski ha mantingut un to desafiant durant tota la roda de premsa i fins i tot ha dit a la seva dona, l'actriu Emmanuelle Seigner, protagonista del film, que "creuran que ets una tonta rossa" quan ha respost amb vaguetats a una pregunta.

A la pel·lícula, Seigner interpreta una actriu que arriba tard a una audició per a una obra de teatre. Però es troba el director i autor de l'adaptació de l'obra (Mathieu Amalric), a qui convenç perquè li faci una prova, cosa que suposa el començament d'un joc de dominació entre ells. "Jo els dominava a ells sempre. És sobre això el film, sobre la dominació. Ells mai es van queixar", ha precisat el realitzador, que ha jugat tota l'estona entre la ironia i la seriositat. "El sexisme i la sàtira en el sexisme" és el que va trobar seductor per al film.

'Venus in fur', a competició per la Palma d'Or –que ja va guanyar el 2002 per 'El pianista'–, torna a ser un film molt teatral (a l'estil d''Un Déu salvatge'): dos actors, un escenari i un moment. "No puc dir que no m'importa el premi, seria hipòcrita. Cal estar en competició i tenir esperit esportiu. No diré que com que ja tinc la Palma d'Or ja no m'interessa el premi", ha dit.

stats