TEATRE
Cultura 02/09/2011

Temporada Alta presenta el festival més gran, complet i brillant de la seva història

Els grans noms del panorama internacional (Marthaler, Bartís, Fabre, Veronese, Lupa, etc.) i nacional (Galceran, Gas, Rigola, Sergi López, etc.) destaquen en una programació estel·lar, amb 94 espectacles, que engega el 30 de setembre

Laura Serra
2 min
'El box' de Bartís visitarà Temporada Alta

BARCELONAEl director del Festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha presentat aquest matí els eixos del certamen de tardor. Les xifres són espectaculars: 94 espectacles, 165 funcions i més entrades que mai a la venda. Els noms que ha reunit a Girona aquest geni són encara més esplèndids. De l'escena internacional: Krystian Lupa, Jan Fabre, Edward Hall, Marthaler, Veronese, Peeping Tom, Angelica Liddell... Del nacional, es barallen per ser-hi els "grans d'aquí", en diu, com ara Carles Santos, Sergi López, Àlex Rigola, Marta Carrasco, Mario Gas, etc., i les joves promeses de la creació escènica com Jordi Oriol, Prat i Coll, Jordi Casanovas. Precisament aquest últim ha muntat el primer torneig de dramatúrgia catalana on es veuran les cares en una lligueta vuit dramaturgs catalans, joves i veterans, de Cristina Clemente a Benet i Jornet. L'obsessió del Temporada Alta pels públics també ha fet que s'ampliï el nombre d'espectacles infantils, que es mantingui un bon gruix de concerts i, com a novetat, s'ha preparat una setmana per convidar programadors internacionals que puguin interessar-se per les creacions catalanes.

Sunyer ha dit avui que és un "final de festa" aquest festival, perquè cal repensar-lo de cara a la temporada que ve i les vinents, per trobar un lloc a Europa que els diferenciï de la resta. "L'any que ve no serà així", ha dit. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, però, l'ha desmentit en reafirmar el suport "igual o una mica més que ara" de totes les administracions respecte a aquest festival de referència. "És un festival brillant en una època obscura", ha dit. El pressupost del certamen és de 2,6 milions d'euros: impossible competir amb els realment importants al continent, com el d'Edimburg, Brussel·les, Viena i Avinyó. "És el final d'una època, i hem volgut que fos potent: és el més extens, més equilibrat en llenguatges i amb més risc, perquè hi ha 41 estrenes, moltes de les quals no s'han vist enlloc".

stats