Cultura 27/04/2015

Sant Jordi tanca amb un 4% més de llibres venuts i un 6% més de facturació

Llibreters i editors, satisfets per unes xifres que confirmen la recuperació del sector

Laura Serra
2 min
llibres

BarcelonaEl Sant Jordi ha estat "objectivament bo", ha dit el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura. El sector xifra en un 4% l'increment d'exemplars venuts i en un 6% l'increment de la facturació. Això vol dir que s'han venut 1.530.000 llibres i s'han facturat 20,35 milions d'exemplars.

Un 32,87% dels títols venuts ha estat en català. Un 67,13% en castellà. Els llibres del rànquing representen un 7% del total de llibres venuts. Això vol dir que la compra ha estat "molt transversal".

La vigília de Sant Jordi va ser un dia molt positiu a les llibreries, en què van tenir gran afluència de públic i va facilitar la "logística" pels botiguers. Però "el sector ha de seguir treballant. No s'ha arreglat la situació d'un dia per l'altre", ha precisat Daura.

El conseller Mascarell ha assenyalat que és positiu que s'amplii la jornada a una quinzena de dies amb tot tipus d'activitats i que la jornada encara pot ampliar el seu potencial.

El president de la Cambra de Comerç, Patrici Tixis, ha expressat una realitat -"ha estat el millor Sant Jordi dels últims anys"- i també dos desitjos: millorar l'índex de la lectura i tolerància zero amb la pirateria.

"Hi ha molt potencial de futur. El sector del llibre és el més tradicional, tenim cinc segles a l'esquena, i és el que té l'oportunitat de viure cinc segles més sent un referent fonamental. És un sector més viu que mai, perquè la cultura catalana s'ha articulat al voltant d'aquest sector en gran part", ha dit Mascarell. "La manera de treballar ha de ser des de la cooperació; els gremis i les administracions han de treballar conjuntament perquè és l'única manera de guanyar".

"Necessitem més lectors i més freqüència lectora", ha dit Mascarell. I també ha afirmat que calen més lectors en català. El 65% de persones afirma que llegeix. La mitjana europea és del 68% de persones que llegeix al menys un llibre a l'any.

En les properes setmanes es desplegarà una nova fase del Pla Nacional de la Lectura. La internacionalització de la cultura, ha afirmat el conseller, ha de ser una prioritat junt amb la visibilitat dels autors. "M'agradaria que Catalunya pogués fer lleis: m'agradaria que la llei de mecenatge de Catalunya pogués fer que qui compri 12 llibres, el 13è pogués desgravar. Comprar llibres pot desgravar, però necessitem fer les lleis. Però també la pirateria, l'IVA dels llibres. Hauríem de poder-ho combatre amb lleis, és un pas imprescindible. M'agradaria poder destinar més llibres al sector, però això depèn de les lleis. Aquí ens juguem les garrofes dels propers 15 o 20 anys. I m'agradaria que això no fos un brindis al sol".

stats