Cultura
Cultura 28/06/2011

Sant Sebastià serà capital europea de la cultura el 2016

La capitalitat, compartida amb la ciutat polonesa de Wroclaw, és una oportunitat per "enfortir els compromisos socials pels drets humans i la rebel·lia cívica contra qualsevol forma d'exclusió i violència"

Efe
2 min
Sant Sebastià serà capital europea de la cultura el 2016

MadridSant Sebastià serà capital europea de la cultura el 2016, com ha anunciat avui el president del comitè de selecció Manfred Gaulhofer. La ciutat basca compartirà la capitalitat amb Wroclaw, a Polònia.

L'alcalde de Sant Sebastià, Juan Carlos Izaguirre, ha agraït l'elecció i ha apuntat que comença un període de normalització que ha de culminar amb una "Donostia oberta al món". Izaguirre, al costat del seu predecessor Odón Elorza, ha desatacat que el projecte ha aconseguit unir persones amb ideologies diferents.

Precisament, la candidatura basca ha presentat un projecte basat en la convivència, focalitzada en els drets humans, l'educació en els valors i la creativitat. La ciutat, que ha vençut els projectes presentats per Burgos, Còrdova, Las Palmas, Segovia i Saragossa, ha destacat que la capitalitat és una oportunitat per "enfortir els compromisos socials pels drets humans i la rebel·lia cívica contra qualsevol forma d'exclusió i violència" per "avançar cap a un clima de concòrdia cívica des de la qual s'ha d'establir l'arquitectura emocional del futur".

L'acte d'inauguració de la capitalitat serà el 20 de gener de 2016. Una de les accions previstes és posar en marxa "ambaixades itinerants" per Europa: un vaixell rèplica d'una embarcació del segle XV viatjarà per l'Atlàntic, un tren creuarà el continent europeu i una carpa de circ girarà pel territori. També s'impulsaran laboratoris d'energia ciutadana per establir connexions entre disciplines com la tecnologia, l'art, l'eusquera i els espais verds.

Una trobada dels Premis Nobel de la Pau o una cadena humana entre les localitats d'Aduna i Tolosa "en record de les víctimes del conflicte basc" s'apunten com dos dels actes destacats. Un festival antiracista i una exposició sobre la violència i la pau a través de la història de l'art completen el programa previst fins ara.

Els promotors de la candidatura, un títol que es concedeix anualment des de 1985 a dues ciutats del vell continent europeu per ressaltar-ne la riquesa, diversitat i trets culturals comuns de les cultures europees, apunten que tindrà "bona presència però sobretot molta essència".

stats