Novetats editorials
Cultura 07/07/2022

El sector del llibre manté les xifres extraordinàries del 2021

Grup 62 consolida el 30% de quota de mercat en llibre literari i anuncia les novetats de tardor amb Maria Barbal, Francesc Serés i Borja de Riquer

2 min
Josep Ramoneda, Maria Barbal, Glòria Gasch i Emili Rosales aquest dijous al matí a la Laie

BarcelonaDesprés d’haver tancat un 2021 excepcional, i no només de recuperació de la pandèmia sinó un veritable any de rècord –el president de Grup 62, Josep Ramoneda, parla fins i tot de “miracle del llibre”–, el 2022 presenta una “tendència clara a l’estabilització”, és a dir, amb una corba plana situada en les bones xifres del 2022. Les llibreries també estan recollint aquesta bonança, assegura Ramoneda, mentre que el comerç digital de llibres ha tornat a caure després de la pandèmia. Dins d’aquest context, Grup 62 ha celebrat la sintonia de rècord que ha aconseguit amb els lectors: el 2021 van créixer un 23,8% respecte al 2020, fins i tot per sobre del 16,7% que va créixer el sector en global. Avui un de cada tres llibres literaris que es ven al país surt de la principal editorial catalana, que és propietat del Grupo Planeta (des del 2021 sense Enciclopèdia Catalana) juntament amb alguns accionistes minoritaris. En resum, en ficció i no-ficció la seva quota de mercat és superior al 30% (segons dades de GFK). Els tres hits del Sant Jordi hauran estat la Benvolguda d'Empar Moliner, La vall de la llum de Toni Cruanyes i el premi Sant Jordi de Sergi Belbel, Morir-ne disset.

L'editorial, que té deu segells que abasten tots els gèneres i franges, ha presentat algunes de les novetats previstes per a la tardor. Entre els autors de la casa que tenen novetat hi ha Martí Gironell, Jordi Coca, Núria Pradas, Pilar Rahola, Carles Rebassa, Sebastià Portell, Xarim Aresté i Francesc Serés, amb la novel·la política La mentida més bonica. En no-ficció, destaca la biografia de Borja de Riquer sobre Francesc Cambó, de 900 pàgines. I, en poesia, noms com Manuel Forcano, Rupi Kaur, Anna Gual i Salvador Oliva.

"El català editorialment juga a la Champions. En la literatura internacional sortim a la vegada amb les 20 principals llengües del món", destaca Emili Rosales, director editorial de Grup 62. Noms del seu catàleg que tenen pendents per finals d'any: Asa Larson, Andrea Camilleri, que tanca la sèrie Montalbano, la sorpresa de Cormac McCarthy, la continuació d'El nen del pijama de ratlles de John Boyne i un Louis-Ferdinand Céline.

En el capítol de recuperacions literàries, han anunciat tres volums de l'obra completa de Joan Maragall, La fàbrica de Martí i Pol i un nou llibre de Josep Pla de cartes amb Joan Estelrich. Entre els clàssics, hi haurà L'estrany d'Albert Camus i Els tres mosqueters de Dumas. En assaig, el llibre de la rabina Delphine Horvilleur Viure amb els nostres morts i Ètica algorítmica de Francesc Torralba.

Nova novel·la de Maria Barbal

Una de les autores estrelles de la reentrée serà Maria Barbal, que publica El llac a Columna i serà una de les convidades a la Fira de Frankfurt. Recent Premi Josep Pla (per Tàndem) i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, torna a Tremp als anys 60 per explicar la història d'un grup de persones que passa les tardes de diumenge banyant-se al pantà de Sant Antoni. "A aquest grup tan tranquil i familiar els passa un incident que els canvia, especialment a una nena de 12 anys, que passa de la infantesa a l'adultesa", afirma l'autora d'una "novel·la molt personal però no autobiogràfica", assegura Barbal.

stats