Cultura 11/09/2013

Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver, tres galàctics a Vic

La 25a edició del Mercat de Música Viva s'inaugura demà amb l'espectacle 'Cançó galàctica, intercomarcal i d'ultramar'

Xavier Cervantes
3 min
Sisa, Quimi Portet  i Joan Miquel Oliver, tres galàctics a Vic

VicDiu Quimi Portet que "riure junts estalvia hores de debat". Jaume Sisa explica que "la ironia és la quinta essència de l'humor". I Joan Miquel Oliver assegura que tots tres tenen "un sentit de l'humor similar". Quan parla un, els altres dos assenteixen. O s'han posat d'acord o són ànimes trigèmines. En qualsevol cas, demà compartiran l'escenari de L'Atlàntida de Vic en el concert inaugural de la 25a edició del Mercat de Música Viva. Sisa, Portet i Oliver han batejat l'espectacle amb un nom que defineix cadascuna de les parts i totes alhora: Cançó galàctica, intercomarcal i d'ultramar.

Tots tres interpretaran plegats entre dotze i quinze cançons acompanyats del baxista Antonio Fidel i el bateria Xarli Oliver, la secció rítmica habitual de Quimi Portet. El repertori és una selecció de temes dels tres astres, tot i que, en el cas d'Oliver, no hi haurà peces d'Antònia Font sinó dels seus discos en solitari. Tanmateix, volen mantenir el misteri sobre quines cançons tocaran. Amb prou feines concedeixen que cantaran La primera comunió de Sisa, Sunny day de Portet i Petit homenet d'Oliver. La tria del repertori, esclar, també l'han fet entre tots tres. "Cadascú va triar cançons dels altres", diu Oliver, i Portet de seguida afegeix que tot va ser "molt ràpid i natural".

Els tres tenors de l'heterodòxia

Ahir, just després d'acabar un assaig a l'Atlàntida, aquests tres tenors de la cançó heterodoxa van dedicar uns minuts a explicar les sensacions que comparteixen. "Cap dels tres no som artistes ortodoxos", diu Sisa. Cadascun és inimitable, però és aquesta singularitat el que els uneix, com una mena de "corrent subterrani" que connecta tres mons diferents. "Jo m'hi sento com a casa, en família. Tenim una afinitat poètica. Fem cançons per gaudir, no per patir; cançons que donen alegria", assegura Sisa. "Ens uneix la recerca del confort estètic, i ens sentim còmodes en el confort dels altres", precisa Portet. "Hem intentat crear amb música i poesia un món paral·lel, un món fàcil on s'hi menja bé", reflexiona Oliver, que corrobora l'entesa explicant que en els assajos s'estan divertint molt. "Trobo a faltar que ens enfadem", deixa anar Sisa.

Veure'ls tots tres explicant-se i compartint discurs amb tanta sintonia fa pensar com és que no havien engegat aquest projecte abans. A vegades les circumstàncies hi tenen molt a dir. El Mercat de Música Viva de Vic arriba aquest any a la 25a edició, i la direcció artística, encapçalada per Marc Lloret, va pensar que era un bon moment per homenatjar els seus predecessors en el càrrec. Els va demanar que programessin un concert que d'alguna manera representés la seva feina a Vic. Ramon Muntaner, que va dirigir el Mercat entre el 1993 i el 1995, va tenir la idea d'aplegar dalt de l'escenari Sisa, Portet i Oliver per fer un concert únic, tot i que cap d'ells tanca la porta a donar-li continuïtat. "No està previst, però ho comentem", diu Portet amb la boca petita.

"Quan el Ramon em va trucar, em va dir que els altres dos hi estaven d'acord", diu Oliver. "A mi em va dir el mateix", afegeix Portet. "I a mi també", conclou Sisa. L'estratègia de Muntaner va funcionar, i d'aquesta manera va aconseguir fer realitat una unió que els tres músics ja s'havien plantejat fa cinc anys. "Llavors els nostres advocats no es van entendre", fa broma Portet, que defensa la ironia "sense caure en el sarcasme". Un tast de la bona sintonia entre tots tres es va poder veure l'11 d'agost al Festival de Cap Roig, quan Sisa i Portet van participar com a artistes convidats en el concert d'Antònia Font.

stats