Cinema
Cultura 08/10/2014

Sitges vol replantejar-se el model del festival

Ángel Sala ha avançat que l'any que ve hi podria haver una competició amb jurat centrada en l''opera prima' i una altra amb votació popular i premi remunerat

Ara
2 min
Àngel Sala, director del festival de Sitges

BarcelonaÁngel Sala, el director del Festival de Sitges, ha explicat aquest dimecres que el patronat del certamen estudia canviar l'actual estructura de programació del festival de cara a l'any vinent. Sala ha criticat que "l'esquelet" de festivals com Canes i Berlín està "obsolet" i que cal renovar les formes per adaptar-se als nous temps, seguint l'exemple dels festivals que "marquen la pauta" com Austin, Tribeca i, sobretot, Toronto que seria el "gran model a seguir" d'aquesta nova etapa. El festival de Toronto, tot i no tenir competició oficial ni jurat, s'ha consolidat en els últims anys com una de les cites més importants del calendari cinematogràfic, i una de les grans plataformes de cara als Oscars.

La proposta de Sala, que encara ha de fructificar i ser aprovada pel patronat, és acabar amb l'actual secció oficial de gairebé 40 títols en competició i passar a un doble model competitiu: d'una banda, una competició d'opera prima amb jurat i, de l'altra, una gran secció oficial amb un premi remunerat per a la distribució que sortiria, com al Festival de Toronto, de la votació del públic. Pel que fa a l'eix temàtic de la pròxima edició, Sala ha comentat que possiblement estarà relacionat amb les arts marcials, tot i que encara no està tancat.

Sala ha qualificat l'actual edició com "un èxit". Fins aquest dimecres, el festival ha venut un total de 53.000 entrades, una quantitat similar a la de l'any passat que el director del festival ha valorat com a "molt positiva" tenint en compte que aquest any totes les activitats de la Sala Tramuntana són d'entrada lliure. També ha destacat la gran rebuda que han tingut les pel·lícules de la programació entre el públic i la capacitat de Sitges per crear tendències. "No intentem agradar a tothom –ha assegurat–. De fet, ens agrada que algunes pel·lícules horroritzin".

Sala també ha avançat que les pel·lícules de la sessió sorpresa de la marató del dissabte seran 'Tokyo Tribe', de Sion Sono, i 'The ride 2', de Gareth Evans.

stats