Cultura 26/04/2018

L'Aragó demana la detenció de l'exconseller Puig perquè testifiqui per no haver retornat els béns de Sixena

La petició s'ha formalitzat l'endemà de la declaració de Santi Vila

Efe
2 min
Lluís Puig, nou conseller de Cultura, en una imatge d’arxiu.

OscaEl representant legal de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha sol·licitat la detenció de l'exconseller Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, perquè comparegui com a investigat en la causa penal oberta a Osca per no haver facilitat la devolució dels béns del monestir.

La petició del lletrat s'ha formalitzat l'endemà de la compareixença de l'exconseller de Cultura de la Generalitat Santi Vila al jutjat d'instrucció número 3 d'Osca pels presumptes delictes de prevaricació administrativa i desobediència també imputats a Puig.

En el seu escrit, Español assenyala que la declaració indagatòria a prestar per l'exresponsable polític s'ha de prestar de forma "personal i directa" davant del jutge, i adverteix que la justícia belga ha de considerar la petició del tribunal d'Osca abans de prendre una decisió.

Destaca, a més, que el fet que Lluís Puig estigui subjecte actualment, en virtut de la sol·licitud d'extradició feta des d'Espanya, a causa de la seva implicació en la declaració unilateral d'independència a Catalunya, a una ordre del tribunal belga de no abandonar el país, no impedeix el seu trasllat provisional.

Aquest lletrat considera que l'exconseller fugit no ha sol·licitat al tribunal belga que l'autoritzi a desplaçar-se a Espanya per comparèixer davant el tribunal d'Osca, cosa que, afegeix, mostra "el seu ànim de no fer cas a la crida d'aquest jutjat".

El lletrat de Sixena sol·licita, per tant, la immediata detenció de Lluís Puig i la notificació d'aquesta mesura al tribunal belga que el manté retingut a l'espera de la resolució del procés d'extradició.

Fonts jurídiques consultades per Efe han destacat que aquest tribunal belga podria facilitar el trasllat de Puig a Espanya amb el condicionant de ser tornat a Bèlgica per a la continuació de la demanda d'extradició.

En les declaracions fetes després de prestar declaració al jutjat d'Osca, Vila, que va assegurar que havia parlat per telèfon un dia abans amb Puig, es va mostrar convençut que la causa penal per Sixena es troba actualment en la "perifèria" de les preocupacions de l'exconseller.

stats