Cultura 23/07/2019

L'Acadèmia Catalana de la Música critica la manca de "sensibilitat" de Fira de Barcelona pel canvi de data del Sónar

L'entitat lamenta que la "inhibició" de les institucions hagi posat "en perill" el festival

Acn
2 min
El Sónar al recinte de Fira Barcelona a Montjuïc

BarcelonaL'Acadèmia Catalana de la Música ha criticat la manca de "sensibilitat" cap a la cultura i la música que ha demostrat Fira de Barcelona pel fet d'haver canviat de data el Sónar de manera "incomprensible". L'entitat creu que aquest any passarà a la història del festival com "un dels més desafortunats" a causa d'aquest canvi i ha lamentat que la decisió es prengués de forma "unilateral i innegociable" obeint interessos "estrictament comercials". Uns interessos que, diu l'Acadèmia en un comunicat, "van passar per sobre" de les conseqüències que pogués tenir "tant per a la contractació d'artistes com per a l'assistència de públic".

L'Acadèmia també alerta que un esdeveniment cultural "d'aquesta magnitud" hauria de "tenir garantit a uns quants anys vista" la disponibilitat de l'espai. A banda, ha criticat la "inhibició" de les institucions en el conflicte dels 'riggers', especialistes de muntatge d'estructures aèries d'escenaris. Els treballadors d'UTE Rigging (l'empresa habitual de muntatge dels escenaris de la Fira de Barcelona) van convocar una vaga el 5 de juliol. Davant d'això, Fira de Barcelona va contractar una altra empresa per muntar els escenaris. L'Acadèmia Catalana de la Música considera que la reivindicació de caràcter laboral és "legítima" però "totalment aliena" al Sónar, malgrat que el festival n'ha resultat "part afectada".

Segons l'entitat, la manca d'un posicionament "clar" de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat –membres del consell general de Fira de Barcelona– ha "posat en perill" la celebració del festival i "ha afectat de forma rellevant" la venda d'entrades. Aquest "silenci institucional", afegeix l'Acadèmia Catalana de la Música, no ha beneficiat ni els 'riggers', ni la plantilla de Sónar ni els centenars de treballadors i empreses contractades per a l'esdeveniment.

Tot plegat és un "despropòsit institucional" que, a parer de l'entitat, no deixa de "reflectir la minsa importància" que les administracions donen "a la cultura i en especial a la música". És "altament preocupant aquesta falta d'empatia" amb un esdeveniment de "gran importància i rellevància internacional, econòmica i social" per a Barcelona.

stats