Cultura 18/12/2018

'Sororitat', escollit el neologisme del 2018

Han arribat a la final termes com 'demofòbia', 'èpic' i 'sostre de vidre'

Ara
1 min
Laura Rius, Laia Alabart, Alba Cros i Marta Verheyen són les quatres directores de  Les amigues de l’Àgata, que avui es projecta al festival D’A.

BarcelonaL’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han llançat per cinquè any consecutiu una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l'any. Les 5.000 persones que hi han participat han escollit 'sororitat' (32,6%) com a neologisme del 2018. El segon lloc ha estat per a 'èpic' (14,3%) i el tercer per a 'demofòbia' (11,2%). Els altres candidats han obtingut menys del 10 % dels vots: 'sostre de vidre' (9,3%), 'migrant' (8,8%), 'microplàstic' (6,3%), 'criptomoneda' (5,4%), 'seriòfil' (5,4%), 'narcopís' (5,1%) i 'pis rusc' (1,6%).

La paraula 'sororitat' es refereix a la relació de solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals. Des del feminisme s'utilitza des de fa uns anys aquesta versió femenina de la fraternitat que l’Observatori de Neologia va començar a documentar en català a finals de l’any 2016. Ha estat sobretot l’any 2018 quan aquest mot s'ha incorporat a l'ús social.

Un neologisme és una unitat lèxica nova creada en una llengua per les pròpies regles de formació de mots o manllevada a una altra llengua. Ara, la paraula 'sororitat' serà candidata a formar part del 'Diccionari de la llengua catalana'.

stats