SECTOR EDITORIAL
Cultura 24/10/2013

El Suprem dóna la raó al Gremi de Llibreters en el litigi contra els descomptes d'Abacus

Abacus, emparant-se en la llei de cooperatives, superava el 5% de descompte que permet la llei del llibre des del 2007. El tribunal diu que és "il·lícit" i que ho ha d'aturar immediatament

Ara
2 min

BarcelonaEl Suprem ha donat la raó al Gremi de Llibreters de Barcelona en la seva demanda per competència deslleial contra Abacus, que havia aplicat descomptes superiors al 5% que permet la llei per a aquests productes emparant-se en la llei de cooperatives.

L'alt tribunal dictamina en una sentència divulgada avui que Abacus Societat Cooperativa Catalana, en lliurar 'punts' que permetien aplicar un descompte del 10% sobre el preu dels llibres simultàniament al descompte legalment establert del 5%, va actuar fora de la llei. La sentència obligarà a partir d'ara la resta dels tribunals espanyols a aplicar aquesta jurisprudència a la conducta de qualsevol altra cooperativa.

El descompte aplicat per la cooperativa "constitueix un acte de competència deslleial, per violació de normes", i, concretament, per violar la llei de 2007 de la lectura, del llibre i de les biblioteques, segons ha decidit l'alt tribunal. La sentència afegeix que la cooperativa esmentada, amb motiu del Sant Jordi del 2008, va ampliar als dies del 14 al 30 d'abril els descomptes, és a dir, no es va limitar a aplicar-los únicament el 23 d'abril, la qual cosa va constituir també competència deslleial.

D'aquesta manera, la sentència insta la cooperativa a no repetir la seva fórmula d'estalvi cooperatiu en els llibres, a no publicitar aquest descompte i a no aplicar-ne cap per damunt del 5% permès per llei.

Un litigi enquistat durant 20 anys

Abacus Societat Cooperativa Catalana Limitada es va fundar el 1968 i comptava amb més de 1.500 socis de consum i més de 400 de treball. Venia llibres amb un descompte del 15% seguint les lleis anteriors a la de 2007, que ho va prohibir. El litigi amb els llibreters ve de lluny, de fa 20 anys, tot i que les postures s'havien anat acostant i, fa gairebé un any, Abacus va entrar al Gremi, cosa que va segellar una certa pau.

La cooperativa havia guanyat una demanda que li havien presentat els llibreters abans de 2007, per la qual cosa, quan va canviar la llei i la van tornar a demandar, va al·legar que l'assumpte ja estava jutjat. A més, va argumentar la seva condició de majorista que lliurava béns als seus socis i no de venedora en sentit estricte. Les instàncies inferiors van acceptar els seus arguments però el Suprem considera que les cooperatives no tenen un règim jurídic que els permeti "operar al marge de les normes reguladores del mercat". A més, contra l'argument que pretén que es tracta de cosa jutjada, nega que la qüestió quedés resolta amb una sentència de 1995.

En la seva sentència el tribunal es pronuncia a favor dels llibreters i anul·la la sentència en què l'Audiència de Barcelona confirmava el criteri d'un jutjat mercantil a favor de la cooperativa.

stats