CULTURA
Cultura 05/03/2012

La Tate de Londres compra 8 milions de pipes de porcellana del xinès Ai Weiwei

Les pipes no s'exposaran perquè la pols que aixecaven era tòxica i podia ser un risc per a la salut dels visitants

Efe
1 min
Inicialment les pipes eren transitables pel públic de la mostra / AFP

LONDRESEl Tate de Londres ha adquirit les pipes de gira-sol de porcellana creades pel reconegut artista dissident xinès Ai Weiwei. Han comprat vuit milions de pipes dels cent que formaven l'obra 'Pipes de gira-sol 2010', que van estar exposades al terra de la Tate Modern durant l'octubre del 2010.

Dos dies després de la inauguració de la mostra es va prohibir el pas a la sala per considerar que la pols que aixecaven els materials amb els quals estaven creades les pipes podien ser un risc per a la salut dels visitants. Des de llavors, la instal·lació va passar a ser contemplada des d'un pont dins de la galeria.

Les pipes adquirides per la Tate pesen 10 tones i van ser exhibides com una escultura cònica d'un metre i mig d'altura i cinc metres de diàmetre. Un portaveu de la Tate ha dit que no hi ha plans per exposar al públic les pipes en un futur immediat i, de moment, es guardaran en un magatzem.

Les pipes de gira-sol, que van ser elaborades per artesans experts en porcellana xinesa, tenen molt significat a la Xina perquè s'associen amb el període de la Revolució Cultural (1966-1976), quan la propaganda presentava Mao Tse-tung com un sol i el poble com gira-sols mirant cap a ell.

stats