04/07/2012

El teatre contra la pujada de l'IVA reduït

2 min
El teatre contra la pujada de l'IVA reduït

Prou d'atacs a la cultura El govern de Mariano Rajoy i el seu ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, saben que han d'augmentar la recaptació de l'IVA. Els rumors diuen que, a més d'apujar-lo, estudien passar al règim general alguns serveis i productes sotmesos a l'IVA reduït, com són les entrades de cine, teatre, dansa... Això seria desastrós per al món cultural, que està patint la crisi de mala manera. Mentre pensava en aquesta qüestió, vaig rebre un comunicat del Cercle de Cultura en el mateix sentit. I ahir mateix, un altre informe de la Federació Estatal d'Empreses de Teatre i Dansa (Faeteda), de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca) i de l'Associació de Companyies Profesionals de Catalunya (Ciatre), que indiquen que el sector de les arts escèniques mou uns 250 milions d'euros al any i dóna feina a 20.000 persones. Tots plegats li veuen la cua al llop. Que no ens toquin l'IVA.

Madrid i el Festival del Otoño Permanente Esperanza Aguirre i el seus consellers pensen que tot es lícit i possible si a ells els sembla bé. El Festival de Otoño va ser durant anys un bon certamen, encara que estigués fet sota la directriu del talonari. Un bon dia, fa dos anys, el van passar a la primavera i li van canviar el nom: Festival de Otoño en Primavera. I tan contents. Però com que amb la confusió d'estacions no n'hi havia prou, el conseller de Cultura i Esports, Ignacio González, anuncia que ara el festival serà de novembre a juny. Apa! O no saben el que és un festival o és que tant els fa. Ara veurem quin nom li posen. Jo els proposo el de Festival del Otoño Permanente.

El teatre i el futbol I també a Madrid, el teatre Lara, un dels més antics de la capital del regne, va suspendre la funció de diumenge en veure que no podia competir amb la final de l'Eurocopa 2012. Però no és que ho fessin el mateix dia o el dia abans, sinó que dijous ja van anunciar la suspensió de l'obra El manual de la buena esposa , en cartell des de fa mesos i de la qual m'han dit excel·lències. ¿Víctimes de la por del futbol? ¿El futbol opi del poble? No sabem com van anar les recaptacions dels altres teatres, però aquesta rendició total demostra com la societat actual està dominada pel que és massiu.

stats