Teatre
Cultura Teatre 03/07/2023

L'Ajuntament de Palma suspèn les funcions de l'obra 'NUA', d'Ann Perelló

L'obra no es representarà en un dels teatres municipals aquesta temporada 2023-2024 perquè “no és la línia d’espectacles que programaran”, ha lamentat l'artista a les xarxes

2 min
L'actriu Ann Perello

PalmaLes tres funcions de l'obra NUA (Radiografia d'un trastorn) que l'artista Ann Perelló tenia programades al teatre municipal de Palma Mar i Terra per a aquesta temporada 2023-2024 no es faran perquè no estan en "la línia d'espectacles que programaran" a l'Ajuntament de Palma a partir d'ara, segons ha denunciat la mateixa actriu a través del seu compte de Twitter. En declaracions a l'Ara Balears, Perelló ha afirmat que aquest és l'únic argument que ha rebut del nou equip municipal, que des de fa dues setmanes està governat pel Partit Popular.

L'Ara Balears ha demanat explicacions al govern municipal, però fonts internes es remeten al comunicat oficial, en què al·leguen motius "pressupostaris" i adverteixen que "no hi havia un contracte firmat", sinó que només havien fet "una reserva d'espai". La decisió de no continuar amb l'acord amb l'actriu mallorquina per representar la seva obra prové del departament d'arts escèniques de l'àrea de Cultura de Cort, que està en mans del director escènic Rafel Brunet.

Segons ha informat el consistori, "el nou equip de Música i Arts Escèniques s'ha trobat amb una situació en la qual tot el pressupost d'aquest any està compromès i la quantitat disponible no és suficient per poder atendre totes les reserves que no s'han formalitzat". Per això, "i per qüestions organitzatives, s'ha alliberat la data de la reserva feta", han comunicat. 

"En cap moment s'ha anul·lat la reserva de NUA per motius ideològics. És una gran obra i així queda patent, ja que ha obtingut diferents reconeixements i guardons. Tenim previst fer un cicle de teatre social en el primer trimestre de 2024 amb els pressupostos renovats", ha aclarit Brunet en el comunicat oficial de l'Ajuntament. 

Una obra atemporal, premiada i amb molta demanda

"Em sorprèn perquè no és una obra que pretengui ser política. El TCA (trastorn de la conducta alimentària) no entén de races, de colors polítics ni d'estatus socials", lamenta l'artista. En aquest sentit, Perelló adverteix que "els temes de salut mental són transversals" i no entén quin pot haver estat el motiu d'aquest canvi de programació.

Sigui com sigui, la gira de NUA continua, tant a Catalunya com a les Balears, on ha tingut molta projecció. "Això ha estat una sorpresa, perquè l'obra s'ha representat a municipis d'ajuntaments de molts de colors polítics", assenyala l'autora. Ara bé, les funcions que hi havia programades amb Cort eren "una manera de tornar a Palma", puntualitza Perelló, que assegura que es tracta d'una obra "atemporal" i que encara hi ha molta gent que la demana.

NUA ha estat reconeguda per la crítica i per diversos certàmens de teatre i cultura. L'obra –que Perelló interpreta en solitari damunt l'escenari a tall de monòleg– ha rebut el guardó de millor espectacle de proximitat en la 5a edició dels premis Teatre de Barcelona i va rebre una menció especial als premis Ciutat de Palma del 2022, mentre que Perelló va estar nominada a millor actriu revelació als premis Butaca.

stats