Teatre
Cultura Teatre 30/11/2023

L'arriscada aposta d'en Peyu: de guanyar l'Ondas a fer temporada en un poble d'Osona

L'humorista actuarà durant dos mesos en una sala de fora de Barcelona, a Calldetenes

2 min
En Peyu farà temporada fora de Barcelona, a Calldetenes

BarcelonaUna setmana després de plantar-se amb barretina i espardenyes al Gran Teatre del Liceu per rebre el premi Ondas pel programa de ràdio El búnquer, l'humorista Lluís Jutglar, en Peyu, ha anunciat nova temporada de teatre amb el seu últim espectacle. I no serà ni al Coliseum ni al Borràs, on va estrenar l'obra fa un any i va exhaurir localitats, amb més de 20.000 entrades venudes. L'il·lusionista estarà en cartell durant els caps de setmana de gener i febrer al teatre municipal de Calldetenes, un poblet enganxat a Vic (Osona) que té només 2.500 habitants i un teatre amb 500 localitats.

"Visca El búnquer! Visca Catalunya! I visca la proximitat... sobretot en el sector primari!", va dir en Peyu per acabar el seu discurs als Ondas. I no és només perquè es dediqui a la producció de formatges de cabra. També té a veure amb la filosofia d'aquesta nova proposta teatral que ha ordit des de la seva productora, situada en una masia de Gurb i anomenada El Corral. "Quan faig temporada a Barcelona, la gent que ve no són estrictament de la ciutat, venen de tot Catalunya i fan el que en diem una barcelonada: van a dinar o a sopar, van de compres i al teatre. I vaig pensar: per què no podem fer-ho a Osona? Que la gent vingui a descobrir la comarca, que facin un volt pel mercat de Vic, que vagin a fer activitats, que aquí menjaran bé i més barat", explica a l'ARA. Les entrades "valen només 19 euros i t'estalvies el pàrquing" i, a més, van acompanyades de descomptes en activitats (el Museu Episcopal, el Monestir de Casserres, vols en globus, la Selva de l'Aventura...) i fins i tot en allotjaments de la comarca, gràcies a un acord amb Osona Turisme.

L'hora de fer la "bestiesa"

Després de quinze anys de trajectòria, en Peyu viu el moment més dolç i de més popularitat de la seva carrera. "Feia anys que pensava en aquesta bestiesa, i si no la fem ara, ja no la farem mai. Notes que tens la demanda suficient per aconseguir-ho", explica. El repte és trencar la inèrcia d'anar al teatre a Barcelona, però no només això: "Costa molt que la gent vagi al teatre, necessiten molts inputs per convèncer-se de venir, fins i tot als que els agrada el que fas", afirma.

L'exposició a la televisió (al programa de TV3 Està passant) i a la ràdio (amb El búnquer a Catalunya Ràdio, que ha fet gira pels deu teatres més grans del país) ajuden a acostar públic nou a les sales, i el ressò del Premi Ondas "suma gent, perquè arriba a tothom", però ell creu que tot plegat és resultat "d'una carrera de fons": "A cada espectacle he anat sumant gent. I a on sembres més públic és als espectacles de festa major", assegura. En Peyu és animal d'envelat: si amb L'il·lusionista ha fet 60 funcions als teatres, amb L'home orquestra ha voltat per 195 pobles de Catalunya els últims tres anys. En Peyu sol dir que el seu espai més lliure i de més gaudi és el teatre, i ara, com abans ja ha aconseguit amb l'audiovisual, també vol que sigui de proximitat: "La meva il·lusió seria que altres companyies ho repliquin i facin temporades a les seves comarques", desitja.

stats