Obituari

Mor l'actor Fermí Reixach als 77 anys

La seva prolífica trajectòria va començar amb Comediants i el Teatre Lliure, i inclou també papers al cinema i la televisió

2 min
Fermí Reixach davant el teatre lliure

BarcelonaL'actor Fermí Reixach i Garcia ha mort aquest dimecres als 77 anys, segons ha informat l'associació Cineclub Adler de Lloret de Mar. Nascut el 1946, Reixach va tenir una trajectòria prolífica i versàtil com a actor de teatre, cinema i televisió. Va ser membre fundador de la companyia Comediants (1972) i del col·lectiu Teatre Lliure (1976), on va actuar en produccions com Camí de nit, La cacatua verda, Titus Andrònic, Abraham i Samuel i L'hort dels cirerers. El 2022 va ser nomenat membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català. Aquests últims anys va participar en sèries de TV3 com Polseres vermelles, Olor de colònia i La Riera, en què interpretava el personatge de Guillem Almeda.

Després de formar-se al centre Estudis Nous de Teatre i a l'Institut del Teatre de Barcelona, Reixach va ampliar els estudis a l'Stella Adler Institute de Nova York. En tornar a Catalunya va presentar l'obra de teatre Diari d'un boig, de Nikolai Gógol, que va ser una de les interpretacions més aplaudides de la seva carrera. També va participar en produccions com Mel salvatge (1986), Absències (1988), El pare (1996), L'oncle Vània (1995-2002), Veinte poemas de amor y una canción desesperada (2001-2005), El mestre i Margarita (2012) i Pàtria (2012), de Jordi Casanovas.

Pel que fa al cinema, Reixach va aparèixer en pel·lícules com Una ombra en el jardí (1989), l'opera prima d'Antonio Chavarrías; La mosquitera (2010), d'Agustí Vila; 14 d'abril. Macià contra Companys (2010), de Manuel Huerga, on interpretava Francesc Macià; El Cafè de la Marina (2014), de Sílvia Munt, i Estiu 1993 (2017), de Carla Simón, on feia el paper d'avi de la nena interpretada per Laia Artigas. També va participar en produccions internacionals com El perfum: història d'un assassí, de Tom Tykwer, i El Greco, de Yannis Smaragdis.

"Tot el nostre reconeixement a la seva intensa i brillant carrera en el món del cinema, el teatre i la televisió. Una forta abraçada a la família i amics", ha publicat a X la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. El Teatre Lliure també s'ha sumat a les mostres de condol: "Lamentem profundament la mort del nostre estimat Fermí Reixach, actor i membre fundador del Teatre Lliure". La Institució de les Lletres Catalanes ha recordat el compromís de Reixach amb la literatura catalana: "Ens queden les seves interpretacions de Josep Carner, Miquel Martí i Pol, Joan Maragall, Salvador Espriu, Joan Salvat-Papasseit, Vicent Andrés Estellés, Joan Alcover o Blai Bonet". Diverses personalitats del món teatral, com l'actor Carlos Cuevas i els directors Jordi Casanovas i Francesc Cerro-Ferran, també han reaccionat a la mort de l'actor.

Tot i que Reixach va treballar tant a Europa com a Amèrica, sempre va estar molt arrelat a la seva vila natal, Lloret de Mar, que el 2014 va atorgar-li el premi honorífic Sa Gavina. "El racó de sa Caleta perd un dels seus banyistes més il·lustres. Molts tenim la imatge d'en Fermí amb el seu barret, el seu mocador al coll i un llibre sota el braç, gaudint del sol, el mar i la Costa Brava", ha recordat el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret en una publicació a X.

stats