Cultura Teatre 20/06/2023

Nou meteorit de Juana Dolores: "No estaré contenta fins a la victòria del moviment socialista, no del PSC, que és la dreta espanyola"

L'artista carrega contra l'Antic Teatre, on actuarà pel Festival Grec, per les condicions laborals que ha patit

3 min
Juana Dolores aquest matí presentant 'Hit me if I'm pretty'

BarcelonaDesprés de desitjar que li caigués "un meteorit" a Xavier Trias i que, efectivament, el meteorit aparegués en forma de pacte PSC-comuns-PP, aquest dimarts Juana Dolores, com un oracle, ha donat el seu parer sobre la investidura del nou alcalde, Jaume Collboni: "No estaré contenta fins a la victòria del moviment socialista, no del PSC, que de socialistes no en tenen res, són la dreta espanyola".

L'artista ha presentat l'espectacle Hit me if I'm pretty o la princesa moderna, que es podrà veure pel Festival Grec a l'Antic Teatre. I ha llançat un altre meteorit: carregant contra l'Antic Teatre i les condicions de "precarietat i misèria que pateixen les arts escèniques del país", en especial els joves creadors. Ha parlat de "màfies culturals" que "s'encobreixen entre si" i d'"explotació laboral". "M'han obligat a actuar malalta amb covid i amb una depressió de cavall a l'Antic Teatre per quatre duros, i ho he fet perquè només vull fer teatre i el faria en un descampat", ha assegurat.

L'Antic Teatre és l'espai que ha coproduït el segon espectacle de Juana Dolores. La seva directora, Semolina Tomic, només ha volgut dir a l'ARA: "Porto vint anys pagant als artistes amb els diners del bar de l'Antic i els aconsegueixo produccions tan dignes com sigui possible de qualsevol manera. Si algú es creu la versió de la Juana, endavant".

Les desavinences amb l'Antic

Hi ha diversos punts de desavinença. Un té a veure amb les condicions econòmiques. Per fer aquesta peça, sempre segons Juana Dolores, l'Antic va demanar una subvenció a l'ICEC que va obtenir per valor de 30.000 euros i que va destinar a comprar tres pantalles i projectors, elements que es quedaran a la sala. Aquests diners no només no van revertir en l'artista, sinó que la van condicionar a fer la peça amb aquesta escenografia, on ella decideix projectar-hi sex tapes.

L'altre problema, afegeix Juana Dolores, és que se la va obligar a tenir un acompanyament artístic de Semolina Tomic, a qui acusa "d'apropiar-se de la peça", i a fer un entrenament físic amb una persona vinculada a Tomic. La tensió laboral i artística -que defineix com a "assetjament i explotació laboral"- va ser creixent, tot sense contracte laboral pel mig, fins a dies abans de l'estrena del muntatge a Salt, al Festival Temporada Alta, que és coproductor de la peça, com el Festival Grec. Per aquestes dues coproduccions, Juana Dolores hauria obtingut poc més de 20.000 euros per aixecar l'espectacle amb cinc col·laboradors durant mesos.

Després de partir peres amb Semolina Tomic, Juana Dolores diu que li van caure de l'agenda totes les funcions previstes, tant la gira francesa com funcions pactades a Burgos i a l'Antic Teatre amb el muntatge anterior. El que no pot deixar de fer són les 21 funcions que té programades seguides del 6 de juliol al 6 d'agost a l'Antic, perquè és el mínim necessari per justificar la subvenció. "Això no hi ha qui ho resisteixi. Veniu abans de la tercera setmana perquè em demanaré la baixa", ha assegurat. Juana Dolores diu que ha pactat a través d'advocats fer les funcions (per les quals ha negociat passar de rebre el 13% al 30% de taquilla), no cobrar els 2.500 euros que li deu la sala en concepte de creació i extingir la relació. "He estat la gallina dels ous d'or", ha dit.

La situació dels 'alternatius'

"No estic enfadada. Estic fent política", ha dit per justificar l'exposició de les seves condicions, que són extensives i fins i tot pitjors en altres companys, perquè al capdavall ella ha tingut el suport dels dos festivals més importants del país, una sala de teatre i una beca de creació per escriure la peça. També critica el "biaix classista" de les subvencions i la manca de sales d'assaig i exhibició.

Juana Dolores ha lamentat la situació de l'escena alternativa de Barcelona: "Ofereixen oportunitats embolcallades de precarietat". L'Ajuntament va anunciar a principis del 2023 que municipalitzaria l'Antic Teatre, amenaçat per un increment del lloguer. Juana Dolores creu que, en comptes d'això, l'Ajuntament hauria "de municipalitzar els centres cívics, que estan externalitzats i mobilitzats en la plataforma Cultura i Lleure en Lluita".

Fent ja autoparòdia, ha sentenciat al final de l'acte: "Que els bombin! Que els caigui un meteorit a sobre!"

stats