Estrena teatral
Cultura Teatre 31/01/2023

L'espectacle que va fer néixer La Perla 29 torna a escena

La companyia recupera 'Els ulls de l'etern germà' de Stefan Zweig coincidint amb el seu 20è aniversari

2 min
Un moment de l'espectacle 'Els ulls de l'etern germà'

BarcelonaL'espectacle que va fer néixer La Perla 29 és, en realitat, una novel·la breu. La companyia encapçalada per Oriol Broggi va emprendre el primer vol el 2002 des de la Sala Beckett, després que el director de l'espai, Toni Casares, els donés carta blanca per estrenar-se. "Ens van donar un trampolí i una casa on poder aprendre i fer moltes coses. No sabíem si arribaríem a cobrar ni si ens podríem dedicar a això. Però va anar molt bé", explica Broggi. La Perla 29 va sorgir com una companyia "on fer obres de teatre amb llibertat" i Broggi va trobar que Els ulls de l'etern germà de Stefan Zweig en reunia l'essència, així que van apropiar-se'l com a text fundacional. Des d'aleshores sempre els hi havia quedat l'espina de tornar-lo a escenificar i ara, coincidint amb les dues dècades de vida de la companyia, s'hi han animat. La nova versió de l'espectacle s'estrena el 8 de febrer a l'escenari de la Biblioteca de Catalunya i s'hi estarà sis setmanes.

Per tornar a aixecar el muntatge, Broggi fa repetir dos actors de la peça original –Òscar Muñoz i Marc Serra– i hi incorpora Xavier Ripoll, que substitueix Bruno Oro. Tots tres donen forma a una llegenda amb aires orientals sobre un gran guerrer que mata sense voler el seu germà. "Els ulls del germà se li claven a l’ànima de forma eterna i decideix no agafar cap espasa mai més", explica Broggi. La història acompanya el protagonista fent de jutge, de conseller i d'ermità fins que s'adona que, faci l'ofici que faci, acabarà causant una desgràcia o perjudicant algú altre. L'home "es va traient capes, com una estàtua de Giacometti", diu Broggi, fins que "s’adona que no pot ser egoista a la vida, que buscant la llibertat s’ha oblidat de servir a la societat".

Teatre de repertori

La història de Zweig dialoga amb la manera d'entendre el teatre de La Perla 29 "pel seu gran humanisme, que dona sentit a les obres de la companyia", afirma Broggi. La posada en escena també respon a l'essència de La Perla 29. "Els actors van transitant per totes les maneres de dir la paraula, de gestualitzar-la, de dansar-la. Volem transmetre a l'espectador la sensació que ha llegit el llibre i retrobar-nos amb el teatre de repertori, que és el nostre", assenyala el director. En la posada en escena, però, han deixat de banda la sorra característica i han forrat l'escenari d'una moqueta blava que recorda la Beckett de fa vint anys.

A banda d'aquest espectacle, La Perla 29 ha organitzat diverses activitats per celebrar les dues dècades d'existència. Entre els actes destacats hi ha una trobada amb exdirectors de La Perla el 6 de març, una lectura d'Incendis amb tota la companyia original el 13 de març i una xerrada amb públic jove que encara no té data assignada. A més, regalaran una entrada doble a tothom qui compleixi 20 anys el 2023.

stats