Crítica de teatre
Cultura Teatre 24/05/2023

Visca Lope de Vega!

Lluís Homar excel·leix amb un gran clàssic amb mirada contemporània, 'La discreta enamorada'

2 min
'La discreta enamorada' al Teatre Romea
  • Teatre Romea
  • Fins al 4 de juny

Lope de Vega funciona. Ens fa riure i ens delecta amb el seu enginy verbal i els seus personatges. Com passa amb les comèdies del seu contemporani William Shakespeare, no importa tant l’argument com la manera com es juga. I la veritat és que Lluís Homar, actual director de la Compañía Nacional de Teatro Clásico (CNTC) i també d’aquesta comèdia de Lope, excel·leix entre el millor que recordem d’entre els clàssics del Segle d’Or espanyol que conrea la CNTC.

La mirada d’Homar és fresca i juganera. Des de l’inici, quan ell mateix està assegut com si fos un espectador més a la platea tot esperant que la bullanga que envaeix l’escenari el vingui a buscar, aconsegueix ficar-nos dintre del joc respectant el vers, la manera de dir-lo perquè conservi la música de les rimes, defugint qualsevol polsim arcaic i la monotonia expressiva. I ho fa amb un grup d’actrius i actors joves amb un espectacle que és la seva graduació a la Jove CNTC; pel que hem vist, garanteix bons intèrprets per a futurs projectes de la companyia. Hi ha claredat en la dicció. Hi ha una energia ben treballada perquè la història d’enganys i malentesos circuli amb naturalitat. Hi ajuda, sens dubte, una concepció de l’espai escènic allunyada del classicisme. De fet, l’escenografia de Jose Novoa evoca el que podria ser una sala d’assaig amb tarimes, bastides i poca cosa més. A més, els tècnics es mouen per l’escenari, ajuden o senzillament miren l’escena i passen a formar part del grup. També el magnífic vestuari de Deborah Macías evoca els personatges però sense disfressar-los. I les músiques (Marc Cervera), que renuncien a qualsevol historicisme, inclouen una picada d'ullet a una versió de Vestida de nit de Sílvia Pérez Cruz que la companyia canta en català.

Si els joves estan perfectes no ho està menys el capità Bernardo de Lluís Homar, el vell que es vol casar amb la jove Fenisa enamorada de Lucindo i que serà qui emboliqui la troca. Val la pena acostar-se al Romea per gaudir de bon teatre, que és el que volia Lope quan es va inventar l’anomenada Comedia Nueva tot trencant amb la concepció aristotèlica clàssica.

stats