Cultura 28/09/2017

La nova temporada de la Sala Beckett en cinc espectacles imprescindibles

Marilia Samper, Clàudia Cedó i Josep Maria Miró, entre els noms de la programació del teatre

Núria Juanico
4 min
Lluïsa Castell i Alejandro Bordanove a 'L'alegria'

BarcelonaLa segona temporada de la Sala Beckett al nou edifici del Poblenou arriba farcida de propostes de dramatúrgia contemporània. Estructurada en cicles temàtics de creació, pensament i debat, la programació de la sala abordarà qüestions com les condicions del cervell i el seu coneixement, el teatre de Josep Maria Miró, la dramatúrgia valenciana actual i imaginarà què passaria si a Barcelona no hi hagués cotxes. Tot plegat s'articularà al voltant dels festivals, els laboratoris de creació i els cursos de formació que impulsa la Beckett per aportar el seu gra de sorra al teatre contemporani. De totes les propostes que ha presentat la sala, aquests són els imperdibles:

L'alegria

Marilia Samper

Marilia Samper va ocupar, durant la temporada passada, la plaça d'autora resident que cada any atorga la Beckett a un dramaturg. D'aquella residència n'ha nascut 'L'alegria', un muntatge que uneix pobresa i malalties mentals per donar visibilitat "a circumstàncies petites que són més habituals del que ens sembla", explica la dramaturga. Com es pot intuïr pel títol de l'obra, 'L'alegria' aborda aquesta realitat defugint el lament i la crítica. "Vull plasmar una realitat que ens concerneix de manera crua però sense llàgrimes", diu Samper.

El muntatge orbita al voltant de la Júlia (Lluïsa Castell), una dona que fa mans i mànigues per treballar i alhora cuidar del seu fill (Alejandro Bordanove), amb paràlisi cerebral. Al repartiment també hi ha Montse Guallar i Andrés Herrera, que interpreten dues persones de l'entorn proper als protagonistes. A través de l'espectacle, Samper deixa constància "de la necessitat de recuperar el teixit comunitari per evitar una situació que cada vegada ens empobreix més". L'obra forma part del cicle 'Les condicions del cervell', que portarà a la Beckett conferències i tertúlies per apropar la ciència al teatre.

Olvidémonos de ser turistas

Josep Maria Miró

La Beckett vol reconèixer Josep Maria Miró, "un dels dramaturgs catalans contemporanis més estrenats arreu del món", afirma el director artístic de la sala, Toni Casares. Per això un dels cicles de la programació està dedicat íntegrament a Miró, que portarà a escena dos espectacles. D'una banda, el 24 de gener estrenarà 'Olvidémonos de ser turistas', una coproducció del Teatro Español i la Sala Beckett dirigida per Gabriela Izcovich. El dramaturg explica que l'espectacle "és en castellà perquè passa a l'Argentina, tot i que els protagonistes són d'aquí".

Roger Casamajor i Alba Pujol en una escena de 'Nerium Park'

En paral·lel, la Beckett reposarà 'Nerium Park', la història d'una parella durant la bombolla immobiliària que va guanyar el premi Quim Masó. "Es va estrenar a Temporada Alta i després es va poder veure al Festival Grec, però aquests sis mesos entremig ens van fer mal", admet Miró, que esperava que alguna sala acollís el muntatge. La Beckett posa remei a aquella situació rescatant l'obra amb els intèrprets originals, Roger Casamajor i Alba Pujol.

Els nens desagraïts

Llàtzer Garcia

Dues companyies s'instal·laran a la Beckett durant tota la temporada per donar forma a dos espectacles. El primer que arribarà a la sala (el 15 de novembre) és 'Els nens desagraïts' de Llàtzer Garcia i la companyia Arcàdia. Es tracta de la tercera part de la trilogia sobre la família que Garcia va impulsar el 2014 amb 'La pols' i que "parla de la religió a través d'una secta que actuava a Girona als anys 80", assenyala el dramaturg.

L'altra companyia que residirà a la Beckett és Los Montoya, un grup que acaba de néixer impulsat per Iván Morales amb l'objectiu d'aixecar projectes "de vocació popular amb molt rigor" i de donar veu "a una generació molt descuidada al món del teatre, la gent que ara té entre 20 i 40 anys", diu el dramaturg. Los Montoya prepara 'Esmorza amb mi', un muntatge sobre l'amor que s'estrenarà el 16 de maig.

Tortugues i L'home sense veu

Clàudia Cedó

'Tortugues' de Clàudia Cedó

Marilia Samper passa el relleu de dramaturga resident a la banyolina Clàudia Cedó, que serà l'autora en residència de la Beckett d'enguany. Cedó escriurà i prepararà una obra de nova creació que es podrà veure la propera temporada a la sala. Mentre dura el procés de creació, la Beckett oferirà dos tastos de la dramatúrgia de l'autora amb dues reposicions: 'Tortugues: La desacceleració de les partícules' i 'L'home sense veu'. Totes dues es podran veure a partir del 20 de desembre.

Projecte Temps

Sergi Belbel

Els laboratoris de creació de la Beckett són una font de noves obres. De la feina de l'any passat per part del laboratori Peripècies n'ha sorgit 'Fantasmes (Històries de Pau i Justícia)', un projecte experimental que la temporada anterior es va fixar en la memòria i que ara posarà el focus en el temps amb 'Projecte Temps'. Belbel apunta que el projecte contrastarà "el temps ficcional amb el temps real" i que explorarà "la dissolució de les fronteres temporals". Serà el muntatge que inaugurarà la temporada, el 7 d'octubre.

D'un altre dels laboratoris de creació, Els Malnascuts, arribarà 'Like si lloras' de Xavi Gamito, Elena Martín i Anna Serrano. El mateix laboratori treballarà aquesta temporada amb una obra sense actors i sense text i amb una altra que es representarà de forma simultània a dues ciutats.

stats