Cultura 15/12/2017

El Temporada Alta tanca "l'edició més difícil" amb més d'un 90% d'ocupació

El festival gironí ha tingut 52.753 espectadors, 5.000 més que l'any passat

Núria Juanico
3 min
Salvador Sunyer, director de Temporada Alta

BarcelonaEl festival Temporada Alta ha tancat la seva 26a edició en un horitzó que el situa a la corda fluixa. "Ha estat l'any més complicat amb molta diferència", afirma el director del festival gironí, Salvador Sunyer. D'una banda, Bitò Produccions, responsable de Temporada Alta, ha organitzat el festival sense haver signat els convenis amb les administracions que contribueixen al pressupost. "El ministeri de Cultura va aprovar la subvenció d'aquest any fa 15 dies i just aquesta setmana hem signat el conveni del 2017 amb l'Ajuntament. Encara tenim pendents cobraments del 2016. Treballar així és una tortura", lamenta Sunyer, que fa anys que reclama ajudes plurianuals per poder programar a més d'un any vista.

L'Ajuntament de Girona ha respost aquest divendres mateix la petició. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha afirmat que des del consistori mantenen "el compromís" amb el festival i ha anunciat que faran un conveni a tres anys "per millorar la planificació i la col·laboració". Madrenas no ha concretat, però, quan es farà efectiu aquest acord.

En paral·lel, Temporada Alta ha patit els efectes de la situació política. L'edició d'enguany va arrencar 10 dies després de l'1-O i això ha sotmès el festival a un context d'incertesa. Segons Sunyer, una trentena de funcions "han estat a punt de cancel·lar-se" i s'han trobat que gent que havia comprat entrades les retornava "per anar a les manifestacions". Sunyer ha dit, però, que el festival ha fet la devolució "a tothom qui ho demanava per aquest motiu". A més ha explicat que ha canviat la manera d'adquirir les entrades. "Se n'han venut moltes menys d'anticipades i, en canvi, moltes més d'última hora", diu.

Malgrat aquestes dificultats, Temporada Alta tanca amb xifres positives. El festival ha tingut 52.753 espectadors, 5.000 més que l'any passat. El creixement en termes absoluts de públic, però, contrasta amb un descens percentual de l'ocupació, que ha passat del 96,31% al 90,5%. Sunyer atribueix aquesta xifra d'ocupació, que és la més baixa des del 2012, al fet que en aquesta edició s'han programat més espectacles amb aforaments més elevats.

En clau internacional, el festival ha acollit 25 espectacles de 16 països diferents. D'aquests, Sunyer ha valorat especialment 'Out of context' d'Alain Platel i 'Nit de reis' de Declan Donnellan. També ha destacat la proposta escènica de Mariano Pensotti, 'Arde brillante en los fuegos de la noche', en què reflexiona sobre l'impacte de la Revolució Russa. Pel que fa a les produccions catalanes, Sunyer ha dit que hi ha hagut "dues sorpreses": 'Màtria' de Carla Rovira i 'Blasted' de Sarah Kane dirigit per Alícia Gorina.

L'amenaça de l'IVA: "Batallarem fins on sigui, però miracles no en farem"

Més enllà de la situació política i dels cobraments de les administracions, Temporada Alta s'enfronta a una problemàtica que, ara per ara, fa perillar la continuïtat del festival: la reclamació d'Hisenda del retorn de l'IVA de les subvencions dels exercicis anteriors. En total, el festival ha de tornar 1,4 milions d'euros abans del 5 de gener.

Per fer-hi front, Sunyer ha explicat que demanaran la suspensió de la necessitat d’un aval amb l’objectiu de recórrer després els requeriments d’Hisenda. En cas que els la deneguin, intentaran buscar un aval bancari. "Batallarem fins on sigui, però miracles no en farem", ha assegurat el director del festival, que confia que en el pitjor dels casos es pugui trobar una solució institucional.

stats