Cultura 06/10/2013

Toni Albà dirigirà el Teatre Principal

La sala reobre avui amb un concert del Cor de Cambra del Palau

Laura Serra
3 min
Toni Albà dirigirà el Teatre Principal

Barcelona.Tres grans lones publicitàries cobreixen les corbes de la façana del Teatre Principal. A dins, desenes d'operaris ultimaven fa dos dies tots els detalls per reobrir la sala avui. Després de set anys tancada, tornarà la vida cultural al centre de la Rambla. I ho farà amb un concert del Cor de Cambra del Palau de la Música amb motiu de les Festes del Roser, com a cortesia als veïns del Raval i als Amics de la Rambla. La inauguració oficial serà d'aquí tres setmanes, el 22 d'octubre. El Principal ensenyarà llavors les seves cartes. L'espectacle inaugural serà el muntatge que va crear el tricicle Joan Gràcia per al Restaurant Club Cabaret Lío d'Eivissa, un xou de varietats i humor, cant, acrobàcies, ball i números visuals que s'adaptarà a la nova geografia de la platea roja del Principal, convertida en un teatre-restaurant.

Un teatre cremat cinc vegades

Les bastides del Principal es retiraran el 4 de novembre. Es descobriran, un altre cop, el balcó i les voltes d'aire neoclàssic i pedra de Montjuïc que es van reconstruir als anys 30. Serà l'enèsim renaixement d'aquest teatre, el més antic de la ciutat, amb més vides gastades que un gat. Es va fundar al tombant del segle XVI com un corral de comèdies amb el nom de Teatre de la Santa Creu -era propietat de l'hospital-. Es va ampliar i va canviar la fusta per pedra al segle XVIII. Va mantenir una competència aferrissada amb el Liceu al XIX i fins al 1933 va patir cinc incendis i cinc reconstruccions, a més d'una reforma el 1992.

L'última dècada, l'Ajuntament de Barcelona havia insistit a adquirir l'immens edifici, situat en un enclavament estratègic en ple eix turístic. La propietat, la família Balañá, sempre s'hi havia resistit. El 2010 un equip d'empresaris -Carlos Caballero, Àlex Gual i, posteriorment, Xavier de Balaguer- va posar sobre la taula el lloguer de l'espai i un nou projecte d'explotació, i finalment l'empresa -que gestiona diverses sales de cinema i teatre a Barcelona- va decidir entrar en l'accionariat. Amb el vistiplau de l'Ajuntament, el pla de la companyia Principal Project s'haurà desplegat en dues fases. La primera, que ara arriba a la recta final, era rehabilitar i posar en funcionament la sala gran del teatre, el bar de l'entrada, el subterrani Teatre Latino i el frontó Jai Alai -un espai immens i sorprenent on només s'ha fet una neteja de cara-. G33 Enginyers s'ha ocupat del projecte, amb un pressupost de 5 milions d'euros. La següent fase, i que ha d'ajudar a fer rendible el projecte, es durà a terme a partir del 2014 i transformarà una antiga pensió, la famosa Cúpula Venus i els Billares Monforte en un hotel i els baixos en botigues. En total, calculen que crearan uns 200 llocs de treball directes i indirectes.

Recuperar la Rambla

La rehabilitació del Principal ha volgut conservar al màxim els elements arquitectònics dels anys 30 i, en gran part, la decoració dels 70. Les butaques de vellut s'han restaurat. A la platea hi ha sofàs i taules, com a l'amfiteatre, utilitzat com un restaurant de cuina mediterrània. L'aforament de 500 persones es pot ampliar si es retira el mobiliari. Una gran barra ha aparegut al centre de la sala i el fossat s'ha convertit, per ara, en un altre bar. Sota terra, la sala Latino -antic cine X, encara en obres- acollirà programació constant: als matins, una projecció històrica sobre el teatre i la Rambla; a la tarda, teatre; a la nit, música. Al pis de sobre, el singular frontó Jai Alai pot acollir des d'actes esportius a esdeveniments de moda. Un bar, a peu de carrer, obrirà tot el dia. "Volem que Barcelona recuperi la Rambla", afirma Xavier de Balaguer.

stats