Art
Cultura 23/12/2021

Troben obres d'art valorades en 1,3 milions d'euros als domicilis d'un transportista

L'home era molt respectat a l'empresa, que també es dedicava al trasllat d'obres d'art, i confiaven plenament en ell

ARA
2 min
Una de les peces localitzades a la casa del suposat lladre

BarcelonaLes autoritats austríaques han trobat obres d'art valorades en 1,3 milions d'euros als domicilis d'un transportista vienès i dels seus pares. Entre les obres localitzades, hi ha dibuixos i gravats de Gustav Klimt i Egon Schiele. La policia creu que el suposat lladre portava anys emportant-se obres d'art a casa i que ja hauria venut algunes peces. Les sospites van recaure sobre ell després que fes una consulta en una base de dades de Londres sobre un atuell xinès que havia desaparegut de la capital britànica el 2013 i estava sent buscat per la Interpol. El sospitós havia fet una recerca sobre el valor que podria tenir la peça, i va posar en alerta els agents, que van rastrejar-lo fins que el van localitzar. L'home ha estat detingut i posat en llibertat, però continuen les investigacions.

Segons explica el diari austríac Wiener Zeitung, el sospitós treballava en una empresa de transports de Viena que subcontractava una altra firma dedicada al trasllat d'obres d'art que requerien unes condicions especials de seguretat. L'home era molt respectat a l'empresa i confiaven plenament en ell. La policia va investigar i va anar lligant caps: les obres havien desaparegut d'un magatzem de l'empresa, on havien estat dipositades, en algun moment durant el seu trasllat. El suposat lladre no té una formació específica en història de l'art ni restauració però, segons el portaveu de la policia de Viena, Markus Dittrich, tenia "un bon nas per detectar quins eren els objectes més valuosos".

Quan la policia va escorcollar les golfes dels pares del detingut van trobar-hi un retrat de l'emperador Francesc Josep del pintor Friedrich Wailand i unes joies de la cort austrohongaresa dels tallers Köchert, entre altres obres d'art. Tanmateix, no hi havia cap denúncia del robatori d'aquestes obres, i se sospita que es va resoldre amb reclamacions a les asseguradores però que hi podria haver algun frau.

Segons el Wiener Zeitung, el sospitós segurament no guardava les obres d'art per al seu propi gaudi sinó que segurament tenia intenció de vendre-les. De fet, havia estat mirant una casa valorada en 4,3 milions d'euros. L'home, però, ha assegurat que la va mirar per inspirar-se i construir-se'n una ell mateix. Els investigadors no han trobat tres de les obres d'art robades i sospiten que ja han estat venudes. Es tracta d'uns dibuixos d'Alfred Kubin, un cartell de Josef Milk i una escultura de Rudolf Hoflehner.

stats