CINEMA
Cultura 05/11/2015

Les tres lleis de Dani de la Orden per no enamorar-se

El Most Festival estrena ‘Barcelona, nit d’hivern’, seqüela de ‘Barcelona, nit d’estiu’

Xavi Serra
2 min
Les tres lleis de Dani de la Orden per no enamorar-se

BarcelonaEnamoradís de mena, Dani de la Orden ha dissenyat amb els seus guionistes una sèrie de lleis per no caure enamorat la primera nit que te’n vas al llit amb algú. “La primera llei: mai no et quedis a dormir -explica el cineasta-. Marxa, fuig, no miris enrere. En cas que t’adormis, la segona llei és no quedar-se a esmorzar; vés al bar de la cantonada i llegeix el diari. I si no pots evitar quedar-t’hi, la tercera és no caure bé als companys de pis o als pares”. Aquesta tríada de lleis és el leitmotiv d’una de les sis històries de Barcelona, nit d’hivern, seqüela de l’èxit sorpresa del cinema català del 2013, Barcelona, nit d’estiu, que aquesta nit s’estrenarà en la inauguració del Most Festival de Vilafranca del Penedès. Sempre que De la Orden acabi la pel·lícula, esclar, perquè fa pocs dies encara estava embolicat en el muntatge. “El problema és que no sé dir que no i, enmig de Barcelona, nit d’hivern, he rodat una altra pel·lícula”, explica referint-se a El pregón, la comèdia que protagonitzen Berto Romero i Buenafuente.

Barcelona, nit d’hivern ja no està feta amb quatre duros i voluntarisme, sinó que és una producció convencional on repeteixen Joan Dausà a la banda sonora i alguns personatges de la primera part, com la parella formada per Miki Esparbé i Bárbara Santa-Cruz. “Si allà els deixàvem amb un predictor a les mans, ara els retrobem amb una nena petita”, avança De la Orden. Un dels nous fitxatges és Alberto San Juan en la pell d’un rei Melcior que, enmig de la Cavalcada, reconeix entre la gent un amor de joventut i surt a buscar-lo. “La pel·lícula parla d’oportunitats perdudes i d’aprofitar les noves -diu el director-. I si amb la primera el missatge era “deixa que l’amor et foti una hòstia”, ara és “no deixis escapar el que realment t’importa: i si has de córrer a un aeroport darrere d’algú, fes-ho”. Després de Barcelona, nit d’estiu, De la Orden, un fan del cinema d’acció i els blockbusters, va assegurar que no tornaria a rodar un altre petó sota la pluja. “Aquí els petons són sota la neu, però la neu és falsa, que consti”, diu per disculpar-se.

L’estrena al Most és també la primera cita d’una gira de presentació del film -amb actuació inclosa de Joan Dausà- que, abans de l’estrena del 4 de desembre, passarà per Palma, Tarragona, Girona, Terrassa i Barcelona. Al Most, a més, els assistents podran fer un tast de vins i formatges, una regla d’or d’un festival que, en la seva programació, inclou curtmetratges, documentals de temàtica vinícola i una secció de ficció amb títols inèdits com Mia madre, de Nanni Moretti, i l’adaptació de Lorca La novia, que tancarà el festival el 15 de novembre.

stats