Literatura
Cultura 11/10/2017

Tusquets donarà el seu arxiu editorial a la Biblioteca Nacional d'Espanya

El segell es desmarca de l'actual situació política catalana

Ara
1 min
El 1968, Beatriz de Moura va fundar Tusquets amb Óscar Tusquets

BarcelonaL'editorial Tusquets, fundada per Beatriz de Moura, donarà el seu arxiu editorial a la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) en el marc d'un acord que encara s'està tancant. La Biblioteca Nacional acull ja dos centenars de caixes amb la documentació del segell barceloní, un dels més emblemàtics de l'edició espanyola, que es veuran representats en les seves diferents etapes i canvis tecnològics.

Fonts de l'editorial, que pertany al Grupo Planeta, han explicat que l'inici de l'acord és de fa temps, i l'han desmarcat de l'anunci del grup editorial de traslladar la seu a la capital espanyola fruit de la situació política catalana actual. En la documentació cedida hi ha una àmplia correspondència amb Milan Kundera i mecanoscrits originals corregits a mà per Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa. Entre els documents també hi ha la col·lecció completa de textos enviats, després corregits i finalment publicats d'Almudena Grandes.

Tusquets ha publicat títols de George Orwell, Samuel Beckett, Woody Allen, Javier Cercas, Salvador Dalí i Marguerite Duras, entre altres centenars d'autors.

L'any 2012, De Moura i Planeta van acordar l'entrada del segell al grup fundat per la família Lara, i l'editora, fundadora juntament amb l'arquitecte Òscar Tusquets –en aquell moment la seva parella– es va jubilar l'any 2014 després de 45 anys de professió. El seu editor és, actualment, Juan Cerezo.

stats