MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 17/03/2012

Les fotos de l'últim afusellat pel franquisme

Josep Cruanyes dóna al Museu d'Història les fotos que va fer de Txiqui l'advocat Marc Palmés d'amagat

Laura Serra
1 min
L'ÚLTIMA PENA DE MORT
 Josep Cruanyes mostra una  de les fotografies que ha donat: l'última imatge de Txiqui, mort dins el fèretre i abans de ser enterrat.

BARCELONAJon Paredes, Txiqui, va ser un dels cinc últims afusellats pel règim franquista. Es va signar la seva pena de mort el 26 de setembre de 1975 –dos mesos abans de la mort de Franco– i a les 8.30 del matí de l'endemà moria a tocar del cementiri de Collserola, abatut pels trets de sis soldats voluntaris.

Marc Palmés i Magda Oranich van ser els advocats del noi, que tenia 21 anys i estava acusat de pertànyer a ETA i de cometre un assassinat. En un consell de guerra sumaríssim, sense garanties ni proves, els militars el van sentenciar. Si ells no van poder aplicar la justícia per salvar-lo, sí que van actuar gairebé de fotoperiodistes per obtenir testimonis de la cruesa del règim.

Dues de les fotos originals que els advocats van d'amagat fer al fèretre de Txiqui i al propi cos del difunt abans de ser enterrat són ja patrimoni del Museu d'Història de Catalunya. Les ha donat l'advocat i historiador Josep Cruanyes.

Si vols llegir l'article sobre l'últim afusellament del règim i les derivades històriques que arriben, fes-ho a l'ARA PREMIUM.

stats