Cinema
Cultura 30/11/2010

"Uxbal és de l'Espanyol"

Encapçalats per Alejandro González Iñárritu i Javier Bardem, l'equip de Biutiful ha presentat la pel·lícula al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona

Xavi Serra
2 min
Javier Bardem amb Alejandro González Iñárritu, director de 'Biutiful', a Barcelona.

BarcelonaGonzález Iñárritu tot just havia terminat de lloar el joc del Barça ahir ("la classe més bella de futbol i alegria que he vist mai") quan una pregunta l'ha posat entre l'espasa i la paret: 'No es cert que el protagonista de la teva pel·lícula és periquito?'. "Sí– ha confesat el mexicà mirant de reüll a Javier Bardem. "Uxbal és de l'Espanyol".

Iñárritu ha continuat explicant els motius per rodar a Barcelona, una ciutat que va visitar el 2007 quan ja tenia més o menys dibuixat el personatge principal. "Un amic em va portar a Badalona i Santa Coloma i em va fascinar la diversitat d'aquestes comunitats, la seva gran varietat cultural, econòmica i lingüística. El conjunt em va resultar terriblement llunyà a la imatge mental que tenia de la ciutat. El meu amic em va dir que ell era un xarnego, un immigrant a la seva pròpia terra que convivia amb altres immigrants, i aquell va ser el meu punt d'arrencada".

El director també va voler aclarir, en resposta als agraïments del Delegat de Cultura de l'Ajuntament, Jordí Martí, que Biutiful no és una pel·lícula sobre Barcelona, sinó sobre la immigració. "La pel·lícula crea un univers propi, del que parla com a context, no com a tema principal. La immigració no és un problema de Barcelona, sinó d'Europa i del món sencer". Iñárritu ha elogiat la història de Barcelona com a ciutat d'acollida i fins i tot la recuperació del nom Somorrostro per un tram de la platja de Barcelona.

Bardem i Iñárritu han bromejat sobre les possibilitats de guanyar un Oscar. "Nosaltres ens vam conèixer a una cerimònia dels Oscar en què tots dos vàrem perdre", recorda Iñárritu. "Per a mi la nit dels Oscar sempre ha estat la nit dels perdedors". "Sí, però vam fer la festa a la que tothom volia anar després, fins i tot els guanyadors –afegeix Bardem. I no els vam deixar passar".

stats