Cultura 29/10/2019

El Valle de los Caídos reobre sense Franco

Primo de Rivera continua al seu lloc privilegiat i els més de 33.800 altres morts són invisibles

Ara
2 min
La basílica sense la tomba de Franco

BarcelonaEl Valle de los Caídos reobre avui dimarts, a les 10 del matí, les seves portes després d’haver tret les restes de Franco i haver-les tornat a inhumar al cementiri públic de Mingorrubio. Segons va informar la secretària d’Estat de Comunicació, ahir van finalitzar "els treballs de segellat i reposició de les llosetes de marbre negre sobre l’espai que va ocupar la tomba de Franco".

Patrimoni Nacional ha informat en un comunicat que el Valle de los Caídos continuarà amb el seu horari i rutines habituals. A primera hora del matí no es podien comprar entrades i semblava que estaven esgotades fins al gener però després Patrimonio Nacional ha dit que hi havia hagut un problema tècnic que havia bloquejat la compra online. A partir de les 11 del matí ja se'n podien comprar pel mateix dia. I, segons Europa Press, no es garanteix que se’n puguin comprar físicament a taquilla. L’últim cap de setmana de setembre, el monument va rebre prop de 6.600 visites. El total de visitants del setembre va ser de 30.130 persones.

Al Valle de los Caídos hi continuen José Antonio Primo de Rivera, que ocupa un lloc privilegiat i honorífic, i 33.847 morts més que són invisibles als ulls dels visitants, perquè són els monjos benedictins qui els custodien. Es desconeix en quines condicions es troben les restes d'aquests soldats que, en molts casos, van ser traslladats al Valle de los Caídos sense el permís de les famílies. L'últim trasllat es va produir el 1983, en plena democràcia.

Primo de Rivera no es mou

El govern espanyol no té cap intenció, de moment, d’exhumar Primo de Rivera. Dilluns la vicepresidenta en funcions, Carmen Cavlo, ja va dir que la tomba del fundador i ideòleg de la Falange té dret a continuar al Valle de los Caídos perquè és una víctima de la guerra. Al Valle només hi podien ser enterrats aquells que van caure al front o a causa de la guerra i la repressió. Aquest va ser un dels arguments per treure'n Franco, que va morir al llit. Primo de Rivera està davant de l’altar major de la basílica. Franco estava, fins la setmana passada, just darrere de l’altar.

stats