Cultura 19/05/2022

Venut un dibuix inèdit de Miquel Àngel per més de 23 milions d'euros

La subhasta s'ha celebrat a Christie's de París

1 min
'Jove nu envoltat per dues figures (basat en Masaccio', de Miquel Àngel

BarcelonaL'aparició d'un dibuix de Miquel Àngel (1475-1564) al mercat és tot un esdeveniment, i més si és un inèdit com Jove nu envoltat per dues figures (basat en Masaccio). Per això no és estranya que aquest dimecres s'hagi venut per més de 23,16 milions d'euros en una subhasta a Christie's de París. Malgrat tot, ha quedat per sota de les estimacions més optimistes de 30 milions d'euros.

Tal com recull l'agència Efe citant Christie's, aquest dibuix, que fa 33x20 cm, no va ser atribuït a Miquel Àngel fins a l'any 2019, per un especialista de la mateixa casa Furio Rinaldi. Fins aleshores s'havia atribuït al taller de l'artista, i així s'havia venut el dibuix a la casa Drouot el 1907. Es tracta molt probablement del seu primer estudi d'un nu conegut, dins un petit grup d'esbossos datats pels volts del 1490, quan Miquel Àngel tenia uns quinze anys. La font d'inspiració d'aquest dibuix va ser un dels seus predecessors més importants, Masaccio (1401-1428), un dels grans mestres del Quattrocento. Però els especialistes de la casa asseguren que el dibuix no és senzillament una còpia, perquè Miquel Àngel va afegir una "musculatura més definida" al personatge.

Jove nu envoltat per dues figures (basat en Masaccio) està en molt bon estat de conservació i té la particularitat que està fet en dos tons de tinta marró. Pel que fa a la referència de Masaccio, Miquel Àngel va recrear un personatge molt concret: un home que tremola mentre espera que el bategin al fresc titulat Baptisme dels Neòfits de la Capella Brancacci, a l'església florentina de Santa Maria del Carmine, mentre que els altres dos són una creació pròpia.

stats