Cultura 23/07/2019

Vic vol tenir una fira estratègica de clàssica per a joves

La capital d’Osona treballa per impulsar aquest tipus de fira després de l’èxit del sisè cicle Clàssica Jove

Laura Serra
2 min
Vic vol tenir una fira estratègica de clàssica per a joves

Vic es vol postular com a gran capital musical catalana amb un nou festival. Amb el Mercat de Música Viva consolidat més enllà de les trenta edicions, la capital d’Osona treballa per impulsar una fira estratègica de música clàssica per a joves, que tindria lloc a l’estiu. L’èxit del sisè cicle Clàssica Jove ha fet que L’Atlàntida de Vic s’hagi decidit a presentar aquesta candidatura a les institucions: l’ajuntament de la ciutat ja s’ha compromès a reforçar el seu suport a la iniciativa i tant la Generalitat com la Diputació de Barcelona veuen la proposta amb bons ulls, si bé no s’han compromès amb l’etiqueta ni el pressupost. Ser fira estratègica implicaria més recursos, però també un clar accent de mercat sectorial que ara no té aquesta cita. Sí que té una singularitat: mentre que hi ha diversos festivals de música moderna per a públic jove, aquesta és una de les poques iniciatives de clàssica focalitzades tant en la projecció de nous valors com en la creació de nous públics. L’objectiu és “màxima qualitat”, però també “màxima proximitat” i “experiència lúdica”, sense “l’excés de protocol·lització i esnobisme”, diu Montse Catllà, directora de la Fundació L’Atlàntida.

El cicle Clàssica Jove de Vic encara la recta final amb la quarta edició de l’Acadèmia Internacional de Quartet. Des del cap de setmana hi participen disset formacions d’uns quants països d’Europa i els mestres són els prestigiosos Quartet Casals i Quartet Gerhard, que tenen alumnes professionals i estudiants, respectivament. Les formacions estrangeres ofereixen tres concerts gratuïts en llocs com ara l’Hospital General i la residència El Nadal, i l’actuació de gala de mestres i alumnes serà a L’Atlàntida avui i demà.

L’Acadèmia és el colofó d’un cicle dedicat a Schubert que al juny va tenir els seus dos caps de setmana àlgids: en l’un el Trio Fortuny -el grup resident del 2019- va oferir dos concerts amb convidats internacionals i un seminari, i en l’altre es van concentrar activitats més festives com ara tallers familiars, cinema a la fresca i pianos al carrer. El cicle ha mobilitzat prop de 3.000 persones. L’any que ve el protagonista serà Beethoven, amb motiu del 250è aniversari del seu naixement, i es mantindrà la invitació a una formació resident. L’Atlàntida espera que ja sigui sota el paraigua de la fira estratègica, que vol ser una cita d’abast nacional i amb ressò internacional.

stats